Rareş Bogdan, revoltat: Retorica urii lui Viktor Orban, preluată la Ditrău! Eu am o doamnă din Sri Lanka în casă

Rareş Bogdan revine cu noi comentarii pe tema scandalului de la Ditrău, judetul Harghita, între etnicii maghiari de acolo şi brutarii veniţi să muncească la noi în ţară din Sri Lanka. Liberalul dă ca exemplu pozitiv situaţia din propria casă.

Rareş Bogdan, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte al PNL, a comentat din nou situaţia de la Ditrău, judeţul Harghita, unde cei doi brutari din Sri Lanka au provocat răscoala comunităţii locale.

Rareş Bogdan crede că astfel de declaraţii ţin de altă epocă. „Mi s-a părut că nu asta e România”, spune liberalul, care oferă drept exemplu melanjul de etnii şi religii care se regăseşte în ţara noastră în Dobrogea sau în Transilvania. Politicianul subliniază totuşi că oamenii din Ditrău nu trebuie acuzaţi pentru reacţia pe care au avut-o, ci trebuie informaţi, pentru că majoritatea îşi iau informaţiile doar din presa de la Budapesta. Retorica urii lui Viktor Orban a fost preluată la Ditrău, spune acesta.

Europarlamentarul liberal a mai oferit ca exemplu o fotografie luată chiar la el acasă, cu cele două doamne care lucrează în casa sa şi au grijă de fetiţa lui de şapte luni: una din Republica Moldova şi una din Sri Lanka.

„Este dureros să văd că în țara noastră există o astfel de atitudine”

„Pe mine mă și sperie declarațiile unora de acolo, legate de culoarea pielii, țin de altă epocă. Pentru mine este dureros să văd că în țara noastră există o astfel de atitudine. Am să vă dau o fotografie de la mine din casă, făcută azi, la ora 09:30. Eu în casă am două doamne în afară de soția mea și fiica mea. Sunt două doamne, una din Republica Moldova, din Bălți, și o doamnă din Sri Lanka, care lucrează la noi de doi ani, cu o piele extrem de neagră și care are grijă de fetița mea de șapte luni și de băiețelul meu de opt ani, care sunt foarte fericiți.

Mi s-a părut că nu asta e România. Noi suntem o țară care, în Dobrogea, am trăit într-un melanj etnic și religios extraordinar. Transilvania tocmai prin asta este unică, prin multitudinea de religii, prin multitudinea de etnii. Eu nu am crezut că în România anului 2020 vom vorbi despre culoarea pielii sau despre intoleranță. Cetățenii de acolo (din Ditrău – n.r.) nu trebuie acuzați, ei trebuie informați. Din păcate, mulți dintre ei nu se uită nici la dumneavoastră, nici la alte posturi de știri, nu citesc nici presa centrală de la București. Ei se informează din presa de la Budapesta”, a declarat politicianul liberal în emisiunea „Dosar de politician” de pe B1 TV.