Astăzi, pe 27 martie, se împlinesc 103 ani de la unirea Basarabiei cu România.
Istoria acestui moment important pentru România şi Republica Moldova
Basarabia s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din Octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie.
Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică. România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un mod haotic, la vest de râul Prut, potrivit Wikipedia.
Cu această ocazie, europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook.
“Suntem frați și o știm cu toții! (…) Nu vom abandona niciodată Basarabia!”
“Basarabia ESTE România! Pe 27 martie 1918, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia se întorcea acasă.
Bucățica românească „dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România” – fragment din Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, şi de secretarul Ion Buzdugan.
…Suntem frați și o știm cu toții! Dincolo de istorie, geopolitică și educația rusofilă care a dorit să umple creierele fraților de peste Prut de toxine, de temeri, ochii lor privesc, căci așa le spune inima, către Vest. SUNTEM FRAȚI!
Către Vest este Patria și este Uniunea Europeană. Nu vom abandona niciodată Basarabia! Relația cu România este tot mai consolidată și pentru prima oară, după 30 de ani de speranțe dinamitate de administrația de peste Prut, Bucureștiul nu mai este considerat de Chișinău un adversar!
Iar apropierea de Uniunea Europeană este garanția că nivelul de trai al fraților noștri poate crește. Sub semnul colaborării frățești, nu al terorii. La mulți ani, frați basarabeni!”
Sursă foto: INQUAM Photos, Raul Stef