România ar putea adera la spațiul Schengen terestru până la finalul anului

Întrebat cu privire la termenul dat de premierul Marcel Ciolacu pentru aderarea deplină a României la spațiul Schengen, Rareș Bogdan a răspuns:

”Există premise ca acest lucru să se întâmple, să depăşească Karl Nehammer momentul alegerilor sau să piardă alegerile şi să vină altă putere, cu un premier de altă culoare politică.

Ne dorim enorm şi trebuie să se întâmple mai ales că vorbim de economie, de comerţ, de creşterea PIB-ului cu 1%”.

Rareș Bogdan a mai menționat că toate rezultatele alegerilor regionale din Austria au demonstrat că politica împotriva României și Bulgariei este o încăpățânare absurdă, care nu aduce nici măcar voturi.

Cât despre rezultatul alegerilor europarlamentare, acesta a spus:

”PPE va rămâne clar principala forţă politică la nivelul Parlamentului European, cu aproape 200 de europarlamentari din 720”.

”Pe locul doi, socialiştii care au o proiecţie de 130-135, datorită faptului că în afară de Spania, Germania şi România, socialiştii nu se simt foarte bine, nici în Grecia nici în altă parte”, a afirmat Rareș Bogdan în emisiunea ”România Politică”, de la Prima News.

Rares Bogdan
Rareș Bogdan / SURSA FOTO: Instagram

Ce portofoliu ar putea primi România la vârful UE?

Tot astăzi, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a adus aminte românilor că, până la finalul anului, se va lua o decizie finală privind aderarea României la zona terestră a Spațiului Schengen. De asemenea, a discutat și despre viitorul portofoliu care va reveni României după alegerea noii Comisii Europene și în contextul schimbărilor de garnituri din UE care vor avea loc în acest an.

Kelemen Hunor a subliniat că în cazul în care PPE obține cele mai multe mandate, este probabil să solicite președinția Comisiei Europene, considerată cea mai importantă funcție.

În această ipoteză, Roberta Metsola ar rămâne președintele Parlamentului European. Astfel, s-ar extinde mandatul obișnuit de doi ani și jumătate cu încă doi ani și jumătate. În ceea ce privește alte funcții importante în prima linie, ar rămâne doar funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Acesta este un portofoliu deosebit de important care se va înființa în domeniul apărării.

Liderul UDMR a exprimat dorința ca România să primească un portofoliu legat de politicile de vecinătate sau un portofoliu economic. El a menționat că țara noastră nu deține capacitățile necesare pentru a prelua portofoliul apărării.

Asta deoarece nu are un statut de putere militară. Din perspectiva sa, România ar trebui să fie înzestrată cu un portofoliu important, dar nu unul în prima linie. Mai multe puteți citi aici.