UPDATE. Rareș Bogdan a declarat că s-a retras din funcția de președinte interimar pe diaspora după rezultatele slabe obținute de PNL la alegerile parlamentare.

„M-am retras din poziţia de preşedinte la diaspora. De ce? Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000. Ce Dumnezeu să facem?! (…) La propunerea mea şi a vechii conduceri, ultimele zece filiale din PNL trebuie să plece acasă în urma scorului. Eu sunt în ultimele zece. (…) Eu sunt un om de onoare. Dacă am votat asta şi am spus că fac, eu mi-am depus ieri la secretariat demisia. Nu mi-a cerut nimeni, dar este firesc să o fac. (…) M-am retras din poziţia de interimar”, a afirmat acesta înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.

El a adăugat că a fost o greșeală din partea PNL faptul că nu a avut o listă pentru Camera Deputaților în circumscripția Diaspora.

„Eu trebuie să-mi asum, pentru că sunt lider de filială, pentru că, probabil, acele câteva zeci de mii de voturi pe care le-am adus la votul partidului se duceau şi la Camera Deputaţilor”, a spus liberalul.

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat marți că, în urma demisiei lui Rareș Bogdan din funcția de președinte al PNL Diaspora, i-a cerut europarlamentarului Siegfried Mureșan să preia această funcție și a acceptat ca acesta să ocupe rolul de președinte interimar.

„În urma demisiei lui Rareş Bogdan din funcţia de preşedinte al PNL Diaspora l-am rugat şi a acceptat să ocupe funcţia de preşedinte interimar pe europarlamentarul Siegfried Mureşan”, a spus Ilie Bolojan, după şedinţa conducerii PNL.

Rareș Bogdan și-a dat demisia din funcția de președinte interimar pe diaspora în PNL

Rareș Bogdan și-a înaintat demisia din funcția de președinte interimar pe diaspora în PNL. Se preconizează că demisia va fi aprobată astăzi, în cadrul ședinței Biroului Permanent al PNL.

Marți, pe 3 decembrie, într-o discuție cu jurnaliștii la Palatul Parlamentului, acesta a afirmat că ”o să-l regrete mulți pe Nicolae Ciucă”.

Potrivit lui Rareș Bogdan, este important să se înțeleagă votul românilor, „să nu mai umblăm cu moșmondeli” și a explicat că maturitatea politică presupune ca cele patru partide pro-europene să se așeze la masă pentru a găsi o soluție pentru guvernare.

”Cred că pentru situaţia actuală, la ceea ce se anunţă anul viitor (…) cred că ar trebui să fim cât se poate de maturi, cât se poate de echilibraţi. Războiul între noi nu ne-a dus la nimic bun. PSD a luat cel mai mic scor din ultimii 35 de ani, PNL a luat un scor pe care îl aveam când erau neunite cele două partide, deci unul mic de 15%.

Eu am spus că, dacă Nicolae Ciucă nu va ajunge în turul doi, dar din păcate nu m-au înţeles toţi din partid, partidul va lua maxim între 12 şi 14%. Din păcate s-a întâmplat asta. Nu spun că am avut gura aurită să nu se înţeleagă altceva. Şi cred că în momentul ăsta ar trebui să fim cât se poate de maturi. România aşteaptă maturitate. Să înţelegem votul românilor, să nu mai umblăm cu moşmondeli. Maturitate înseamnă ca cele patru partide pro-europene să se pună la masă cât mai repede cu putinţă şi să dea o soluţie pentru guvernarea României”, a declarat acesta.

Țara nu poate pierde ce a câștigat în ultimii 17 ani

Europarlamentarul a afirmat că momentul este extrem de important pentru România, subliniind că țara nu poate risca să piardă tot ceea ce a câștigat cu greu în ultimii 17 ani. El a adăugat că un guvern în care Partidul Național Liberal trebuie să fie prezent este esențial, deoarece acesta reprezintă garantul la Bruxelles, Washington, Londra și Paris al drumului pro-european și euro-atlantic al României.

”E un moment extrem de important pentru România. România nu poate pierde ceea am câştigat cu foarte mare greutate în ultimii 17 ani şi un guvern în care Partidul Naţional Liberal trebuie să fie pentru că este garantul la Bruxelles, la Washington, la Londra, la Paris, a drumului pro-european, euro-atlantic al României, trebuie să aibă un cuvânt. De asemenea, Partidul Social Democrat care sper că de data asta lasă aroganţa şi Uniunea Salvaţi România sau cum se numesc ăştia ai lui Lasconi care sunt la 11% şi ei alături”, a spus el.

El a menționat și posibilitatea ca președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, să fie desemnat premier.

”Sigur că noi ne-am dorit să fie cu Ilie Bolojan, dar aici nu e vorba oameni. Aici este vorba să ne asumăm că trebuie să facem reforme. Am moşmondit-o trei ani de zile şi nu am făcut reforme”, a spus el.

Întrebat dacă ar susține un premier PNL, poate chiar pe Marcel Ciolacu, Rareș Bogdan a spus:

”Dacă noi ne întoarcem acum la Marcel Ciolacu înseamnă că tot ceea ce s-a întâmplat în acest vot, această revoluţie votului nu a fost înţeleasă de…”.

Liberalul a subliniat că România nu poate fi abandonată.

”România nu poate fi abandonată, nu putem să fugim în munţi. Pentru mine e cel mai simplu, că eu mă duc la Bruxelles şi la Strasbourg unde să ştiţi că am ce face. ¬(…) Cel mai important lucru astăzi este ca românii care sunt speriaţi, în câteva zile ratele au crescut, dobânda cu care ne împrumutăm a crescut.

Nu vreau să ajungem nici în junk cu economia şi nu vreau nici să pierdem banii din… pentru că fără ăia 80 de miliarde pe care i-am negociat la Bruxelles, nu eu, o echipă întreagă în frunte cu preşedintele”, a afirmat el.

Ar putea PSD forma o alianță cu partidele suveraniste?

Întrebat dacă PSD ar putea forma o alianță cu partidele suveraniste în cazul în care Călin Georgescu ar deveni președintele României, Rareș Bogdan a spus că asta, pentru ei, ar însemna sfârșitul.

Europarlamentarul PNL s-a arătat încrezător în capacitatea liderilor de a fi pro-europeni, inclusiv a celor de la PSD. Acesta a avertizat că, în caz contrar, s-ar putea bloca administrațiile și absorbția fondurilor europene, amintind că Bulgariei i-au fost suspendate plățile din PNRR.
Liberalul a subliniat că nu este importantă persoana, ci asumarea reformelor, iar una dintre acestea ar trebui să fie reorganizarea administrativ-teritorială.
”Ar fi pentru ei sfârşitul. Eu cred în capacitatea liderilor de a fi pro-europeni, inclusiv a celor de la PSD. Cred că ar trebui să fim cât se poate de rezonabili şi să ne gândim la lucrurile bune pe care le-am făcut şi la ceea ce avem de făcut pentru români pentru că altfel blocăm administraţii, blocăm absorbţia banilor europeni. Bulgariei tocmai i s-a suspendat plăţile din PNRR. Noi avem o problemă mare cu tranşa 2, tranşa 3 e aşteptată. Deci dacă nu facem reforme, pentru că nu e importantă o persoană aici, noi nu mai vorbim azi de oameni. Nu contează omul, contează asumarea de reforme. Trebuie reorganizarea administrativ-teritorială”, a spus el.