Rareș Bogdan: Uniți pentru scăderea prețului la energie! Am cerut explicații Comisiei Europene

Rareș Bogdan

SURSA FOTO: Facebook, Rareș Bogdan

Rareș Bogdan a intervenit. Delegația română din Grupul PPE din Parlamentul European, alături de europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria, a adresat Comisiei Europene o întrebare oficială. Aceștia solicită măsuri urgente pentru a face față posibilelor efecte grave ale perturbărilor de pe piața energetică, care afectează în mod special Europa de Est.

Rareș Bogdan: Uniți pentru scăderea prețului la energie!

Eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, a făcut public anunțul.

Rareș Bogdan a declarat într-un mesaj pe Facebook că a solicitat Comisiei Europene clarificări privind problemele de pe piața energiei, care au dus la creșteri nejustificate ale prețurilor timp de patru luni consecutive. Cererea a fost formulată de deputații din Delegația EPP România, împreună cu europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria.

”Uniți pentru scăderea prețului la energie! Am cerut explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputații Delegației EPP România și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria, pentru disfuncționalitățile de pe piața energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise”, a menționat Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Eurodeputatul a atras atenția asupra faptului că aceste „dezechilibre sunt folosite intens de propaganda pro-rusă și antieuropeană pentru a submina imaginea Uniunii Europene”. El a întrebat dacă se discută doar despre convergență sau dacă se iau și măsuri concrete pentru a aborda problemele. Rareș Bogdan a cerut clarificări privind cauzele creșterii prețurilor în statele membre, perspectivele de soluționare și măsurile pe care Comisia Europeană le propune.

”Despre ce convergență vorbim? Adică vorbim doar, sau și facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncționalitate din UE. Deci vrem așa: cauzele care stau la baza scumpirilor din țările noastre, ce perspective există și ce măsuri are în vedere Comisia”, a continuat Rareș Bogdan.

România va solicita compensații de la UE

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România va solicita compensații din partea Consiliului de Miniștri la nivel european, având în vedere că prețurile la energie în regiunea noastră sunt considerabil mai mari decât în vestul Europei.

Sebastian Burduja a subliniat că Ministerul Energiei este profund îngrijorat de situația de pe piața energetică, menționând că în ultimele luni prețurile în regiunea noastră au fost semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei. El a explicat că această situație este rezultatul mai multor factori, printre care se numără un an secetos, o producție hidro redusă, probleme de interconexiune, mentenanța unor linii din Ungaria, capacitatea limitată în Austria și dificultăți în transferul/exportul de energie electrică ieftină din vestul Europei către est.

De asemenea, Burduja a observat că sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei din punct de vedere comercial pune presiune suplimentară pe prețurile din România. Aceasta este o situație recunoscută, dar care nu poate fi sustenabilă pe termen lung. El a subliniat că, în cadrul unei piețe energetice europene unice, nu este echitabil ca doar anumite țări să suporte costurile și să accepte prețuri de două sau trei ori mai mari decât în alte părți ale Europei.

Ministrul cere soluții rapide pentru a fi compensate diferențele de preț

În acest sens, el a declarat că va aduce problema în atenția consiliului de miniștri la nivel european și, împreună cu Grecia, Bulgaria și altele, vor trebui să definească soluții rapide pentru a compensa diferențele de preț, considerând că aceasta este o măsură corectă și normală.

„Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei”, a menţionat Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC.

Ministrul a afirmat că susține cu tărie extinderea pieței unice și a subliniat că includerea unui număr mai mare de țări, inclusiv din zona Balcanilor, ar crea o situație mai favorabilă pentru toți participanții. El a evidențiat importanța creșterii capacității de interconectare, menționând că România este bine poziționată în acest context, în timp ce Austria nu este la fel de bine pregătită.

Burduja a accentuat că, pentru a avea o piață comună adevărată, este crucial ca toți participanții să beneficieze de aceleași avantaje, atâta timp cât respectă aceleași reguli. În caz contrar, unii vor avea de câștigat, în timp ce alții vor suporta povara costurilor.