Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan, a explicat pentru Capital.ro care ar fi salariul potrivit pentru medicii din România și ce trebuie făcut pentru a stopa exodul.

La ce nivel ar trebui să ajungă salariile medicilor pentru ca aceștia să nu mai plece din țară?

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Salariile medicilor din România ar trebui să ajungă la nivelul de cel puțin 5.000 de euro brut lunar pentru a fi competitive și a opri exodul cadrelor medicale către alte țări.

Totuși, în anumite domenii specializate, precum oftalmopediatria, salariile medicilor din România sunt deja competitive sau chiar mai bune decât în unele țări vestice, ținând cont de nivelul taxelor și costul vieții.

De altfel, în ultimii ani remunerația cadrelor medicale a crescut per total, iar o parte din salariile din mediul privat din România deja depășesc suma de 5000 de euro brut. Cred că în următorii ani, Europa de Vest nu va mai fi o destinație atât de atractivă pentru mulți medici români.

În plus, vedem cum România atrage tot mai multe cadre medicale din alte țări, mai puțin dezvoltate. Totuși, un aspect important de luat în considerare este bariera lingvistică, care va rămâne o provocare semnificativă în atragerea medicilor din alte țări.

Pe lângă salarii, care ar fi motivul principal pentru care tinerii medici aleg să plece din România?

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Pe lângă salarii, principalul motiv pentru care tinerii medici aleg să plece din România este lipsa oportunităților de dezvoltare și perfecționare profesională.

În România, medicii trebuie să se lupte mai mult decât în alte țări pentru a ajunge alături de specialiști de top, de la care să poată învăța și evolua. Speranța de a avea șanse mai bune de dezvoltare îi determină pe mulți să caute aceste oportunități în străinătate.

Care este specializarea în care este nevoie de cei mai mulți medici? Cum poate fi combătut deficitul de personal?

În prezent, din păcate, cred că toate specializările se confruntă cu anumite deficiențe mai mari sau mai mici în ceea ce privește cadrele medicale. Dacă ne referim la nișa noastră, în oftalmopediatrie, motivul principal al lipsei de medici este că această specialitate nu este tratată separat în cadrul rezidențiatului.

Majoritatea medicilor absolvenți nu sunt pregătiți corespunzător pentru a diagnostica și trata corect afecțiunile oculare la copii.

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Combaterea acestui deficit ar necesita o restructurare a programelor de rezidențiat, pentru a asigura o formare adecvată a medicilor în oftalmopediatrie. La Infosan am dezvoltat un program intern prin care oferim oportunități de învățare și dezvoltare profesională pentru viitorii medici, pregătindu-i să facă față provocărilor medicale complexe din domeniul oftalmopediatriei.

Acest program de formare al medicilor rezidenți este conceput pentru a oferi o experiență practică și educațională complexă, sub îndrumarea unui personal medical supraspecializat și dedicat.

De ce calitatea serviciilor din spitalele din România diferă față de cele din străinătate? Cum poate fi remediat acest aspect?

Există în continuare un decalaj față de țările din vest dacă ne uităm la modul în care funcționează sistemul medical, principalele dificultăți fiind lipsa de investiții, dar și de informare. O campanie care să aibă în prim plan prevenția ar ajuta întregul sistem medical.

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Totuși, dacă ne uităm la nișa în care activăm, calitatea serviciilor oferite de clinicile specializate în oftalmologie din România este comparabilă cu cea din Europa de Vest în ceea ce privește tehnologia și opțiunile de tratament, iar în unele cazuri chiar depășește standardele europene în privința explicațiilor detaliate și a atenției acordate fiecărui pacient de către medici.

În același timp însă, prețurile serviciilor de nișă în oftalmologie sunt semnificativ mai accesibile în țara noastră, fiind aproape la jumătate față de costurile din Europa de Vest.

Românii consideră că spitalele private sunt mai bune decât cele de stat, care sunt principalele motive pentru care evită spitalele de stat?

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Principalele motive pentru care românii preferă spitalele și clinicile private sunt legate de experiența pacientului. Deși medicii din spitalele de stat sunt foarte competenți din punct de vedere profesional, volumul de pacienți care ajung aici și urgențele care apar nu le oferă posibilitatea să gestioneze fiecare caz cu atenția necesară.

Pacienții fie ajung să aștepte foarte mult, fie sunt tratați rapid, fără să beneficieze de atenție și confort. Românii găsesc toate acestea în clinicile și spitalele private precum Infosan, care tratează individual fiecare caz și oferă atenția și informațiile necesare fiecărui pacient în parte pentru a înțelege tratamentul și diagnosticul oferit.

Din ce în ce mai mulți copii suferă de probleme cu vederea de la vârste fragede. Care este motivul și ce trebuie să facă părinții?

Scăderea treptată a timpului petrecut în aer liber, la lumină naturală, și creșterea timpului petrecut în fața dispozitivelor electronice își fac simțită prezența și favorizează apariția problemelor de vedere încă de la vârste fragede.

Pentru a se dezvolta corect, vederea copiilor are nevoie de expunere la lumină naturală cel puțin 2-4 ore pe zi. În caz contrar, crește riscul de a dezvolta miopie.

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: În același timp însă, datorită evoluției metodelor de diagnostic, sunt depistati din timp mult mai mulți pacienți decât erau în trecut, lucru care a dus la o creștere a numărului pacienților tineri depistați cu probleme de vedere. Totuși, dacă ne uităm per ansamblu, scade semnificativ numărul pacienților adulți care rămân cu aceste probleme netratate.

Peste jumătate din populația lumii va suferi de miopie. Cum ne putem proteja?

Pentru a ne proteja de creșterea incidenței miopia la nivel mondial, recomandările includ:

  • expunere la lumină naturală
  • pauze frecvente de la activitatea la calculator
  • lumină adecvată atunci când citim sau lucrăm (nu lumină slabă)
  • precum și practicarea sporturilor în aer liber

În cazul copiilor cu risc de dezvoltare a miopia, medicii recomandă metode de management, cum ar fi lentilele cu tehnologie specială pentru încetinirea progresiei afecțiunii.

Este esențial să identificăm la timp afecțiunile de vedere și recomandăm cu tărie vizita la un control oftalmologic complet cel puțin o dată pe an. Mai ales în cazul copiilor, unde este extrem de important să prevenim și să tratăm la timp problemele de vedere. Este important ca părinții să fie conștienți de riscurile asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice de către copii și să încurajeze activitățile în aer liber și un echilibru sănătos între timpul petrecut în fața ecranelor și timpul petrecut în natură

Ce ne puteți spune despre noua clinică Infosan?

Rareș Ciubotaru, Director Executiv Infosan: Lucrările de construcție la noua clinică au fost deja demarate și estimăm că aceasta va primi primii pacienți în al doilea trimestru din 2025. Ținând cont că în centrul strategiei noastre se află calitatea serviciilor, folosim materiale premium, în ciuda faptului că prețurile din construcții sunt destul de ridicate în această perioadă.

Noul sediu este proiectat pentru a ridica experiența pacienților Infosan la un nou nivel de confort, beneficiind de parcare proprie și spații generoase.