Rareș Hopincă a comentat pe marginea amnistiei fiscale anunțate de Guvern
Rareș Hopincă, primarul ales al Sectorului 2 din partea PSD, a declarat miercuri, că studiul de impact indică faptul că amnistia fiscală ar putea aduce aproximativ 9 miliarde de lei la bugetul de stat. În același timp, bonificațiile acordate ar reprezenta 1,1 miliarde de lei.
El a spus că sunt utilizate și în economiile dezvoltate din întreaga lume. Potrivit lui, aceste măsuri excepționale sunt menite să îmbunătățească colectarea taxelor și impozitelor la bugetul de stat. El a subliniat că aceste măsuri sunt excepționale și nu permanente, fiind utile pentru îmbunătățirea periodică a colectării veniturilor bugetare.
„Astfel de măsuri fiscale nu sunt o invenție românească, să spun așa. Sunt măsuri fiscale adoptate în toate economiile dezvoltate ale lumii.
Sunt măsuri excepționale, care punctual sunt menite să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat”, a declarat Rareș Hopincă.
Bonificațiile acordate sunt estimate la 1,1 miliarde de lei
Social-democratul a explicat că studiul de impact arată că amnistia fiscală ar putea aduce aproximativ 9 miliarde de lei la bugetul de stat.
„Studiul de impact arată că o astfel de măsură poate aduce la bugetul de stat aproximativ 9 miliarde de lei, în vreme ce bonificațiile acordate reprezintă 1,1 miliarde de lei.
Cred că punctual și periodic, nu este o măsură permanentă, ci este excepțională, astfel de măsuri sunt binevenite tocmai pentru a crește, după cum am spus, gradul de colectare la bugetul de stat”, a adăugat social-democratul.
Rareș Hopincă a spus că ultima amnistie fiscală amplă în Uniunea Europeană a fost realizată de Italia. Aceasta a inclus și repatrierea profitului companiilor italiene din străinătate.
El a explicat că amnistia fiscală este o măsură excepțională, aplicată de economiile dezvoltate pentru a îmbunătăți colectarea veniturilor bugetare.
„Dacă nu mă înșel, ultima dată, în Uniunea Europeană, Italia a făcut o astfel de amnistie fiscală, care a fost mult mai amplă și a vizat inclusiv repatrierea unor profituri-venituri ale companiilor italiene din alte state, deci, după cum am spus, este o măsură excepțională, aplicată de toate economiile dezvoltate, menită să crească gradul de colectare la bugetul de stat.
Este o măsură, dacă îmi permiteți, preponderent de dreapta, pentru că periodic este un sprijin acordat mediului de afaceri, care se poate ca la un anumit moment să treacă printr-o perioadă mai dificilă”, a continuat Rareș Hopincă.