Rareş Măcinică, la Capital LIVE: Se adaptează educația românească la realitatea economică?

Rareş Măcinică, managing director la Lagermax AED România, este invitatul de astăzi al emisiunii Capital Live

LIVE TEXT
Angajatorii caută oameni, în special bine pregătiți, dar nu numai, multe firme și-au făcut scoli profesionale proprii de șoferi, angajează oameni în urma terminării acestei școli pregătitoare.
Foarte mulți tineri absolvenți de liceu nu își gasesc loc de muncă din cauza lipsei de informare. Unul din elementele din licee care ar putea sa fie de mare ajutor ar fi un consilier școlar, pregătit special să informeze elevii cu privire la viitoarele potențiale locuri de muncă.
Decalajul dintre rural și urban este foarte mare în România, iar tinerii, cu precadere cei ce provin din zona rurală, sunt cei mai puțin informați.
Ne-am propus, pe lângă anumite vizite pe care le fac elevii la companie, să mergem chiar noi în școli pentru a le prezenta elevilor oferte cu locuri de muncă.

Zona de mentorat ar trebui facută de un consilier specializat pe cariere, să le explice elevilor anumite condiții, să le formeze o oarecare bază, pentru a știi mai multe detalii despre domeniile pe care își doresc aceștia să urmeze.

 Lipsa forței de muncă este o problemă. Dorim să deschidem depozite, însă rămânem stopați în a investi în mai multe zone din țară tocmai din lipsa de angajați. 
Românii au început să se întoarcă în țară în urma creșterii salariilor, mai ales în vestul țării, deoarece mulți români plecați în afară nu câștigă mai mult de 1000 de euro în străinătate și automat decid să se întoarcă la familii, chiar dacă poate cu un salariu cu câteva sute de euro mai mic decât în alte țări, precum Spania, condițiile din țară, comoditatea și familia sunt motive principale pentru care aceștia decid să se întoarcă.

Ne dorim să facem o campanie de informare cu presa, credem că această campanie ar spori forța de muncă și ar ajuta și la o informare mai bună a românilor.

România  se situează pe locul 85 în lume în ceea ce privește competitivitatea, după țări precum Tunisia și Bangladesh. De asemenea, ne situăm pe locul întâi la dificultăți de angajare din UE. Sunt peste un milion de tineri până în 35 de ani care stau acasă, întreținuti de familie.
Din păcate, la nivel de educație primară lucrurile nu stau foarte bine în România, deși avem, ca țară, un nivel de inteligență destul de ridicat.