Adevaratul cutremur declansat de framantarile sociale din tara urmeaza a se resimti pe pietele financiare romanesti abia in zilele urmatoare, spun brokerii sibieni. Chiar daca revolta minerilor a venit intr-un moment social total nepotrivit, aceasta nu a provocat valuri prea mari pe piata contractelor futures tranzactionate la Bursa din Sibiu.
„Un lucru merita remarcat, spune Cristian Rubint, seful de ring al BMFMS. Protestele mineresti pot accentua fluctuatiile leului pe piata valutara, iar principalul efect al acestei situatii va fi aparitia speculatorilor bine informati, care vor sti sa scoata bani frumosi din instabilitatea sociala romaneasca. Numarul pozitiilor deschise in ultimele zile arata ca acestia isi indreapta deja atentia spre contractele futures pe valute. Cel mai tranzactionat este contractul leu/ dolar, cu scadenta la o luna. Numarul acestor contracte a crescut constant in ultimele zile, incheie Rubint.
Miercuri, 20 ianuarie, au fost tranzactionate 752 de contracte leu/dolar si au ramas deschise 2.260 de pozitii. Preturile futures ajunsesera, la inchidere, la valori de 11.660 lei/USD, cu o singura unitate peste pretul de cotare al zilei, dar cu diferente de aproape 200 de lei fata de cursul anuntat de BNR – 11.486. Unul dintre brokerii sibieni apreciaza ca aproape jumatate din pozitiile ramase deschise sunt initiate de hedgeri (investitori ce urmaresc sa-si protejeze, prin operatiuni futures, investitii in alte domenii). O diferenta la cumparare, ce se situa la un moment dat la 350.000 de lei la un contract, fata de pretul la piata, intra in pierderile calculate. Urmarind un astfel de rationament, unii clienti au dat brokerilor ordine de cumparare la preturi de 11.800 lei/USD. Un simplu calcul arata ca, la cateva zeci de contracte futures cumparate, pierderile inregistrate pot depasi cateva zeci de milioane de lei. Cu toate aceste pierderi, prezenta unui important numar de hedgeri pe piata futures arata ca investitorii romani seriosi isi pot da examenele de maturitate.
Pretul respectiv indica insa si faptul ca se asteapta ca in zilele urmatoare dolarul sa ramana in aceeasi tendinta crescatoare, dar brokerii sibieni nu cred ca va ajunge la valoarea prognozata de hedgeri. Pana in preajma scadentei, preturile futures ar putea chiar sa scada, sub influenta succesului inregistrat de BNR la licitatia titlurilor de stat, vandute cu dobanzi atragatoare, dar si din cauza unei cereri anemice de valuta, ce se manifesta in aceste zile pe piata interbancara. In asemenea conditii de piata, sustin unii brokeri sibieni, leul nu s-ar putea devaloriza prea accentuat si poate urca la circa 11.600 lei/USD, pana la ziua de scadenta – vineri, 29 ianuarie a.c. Acest lucru ar insemna ca leul romanesc va inregistra o devalorizare de inca 2,5% pana la sfarsitul lunii.
Contractele futures leu/ marca se inscriu si ele intr-o constanta tendinta de crestere. Marca nu este la fel de tranzactionata ca si dolarul, dar in ultimele zile numarul acestor contracte inregistra, de asemenea, cresteri perceptibile, insa, la valori mult mai mici (162 de contracte incheiate miercuri, 20 ianuarie, la preturi de 6.935 lei/ marca). Diferentele de pret se pastreaza si aici considerabile, creand premisele unor castiguri fabuloase. Peste 790 de pozitii deschise inregistrate miercuri, 20 ianuarie, asteapta sa fie compensate pana la scadenta.
Celelalte tipuri de contracte futures tranzactionate in ringul BMFMS raman in acelasi con de umbra in care au intrat la inceputul anului. Contractele leu/euro nu atrag, deocamdata, nici macar speculatorii interesati in castiguri peste noapte.
Numarul contractelor tranzactionate nu a trecut de 25, la variatii oscilante ale preturilor inregistrate. Ele nu inspira inca, in opinia brokerilor sibieni, increderea pe care valutele „traditionale au impus-o chiar si speculatorilor de ocazie. In privinta contractelor pe indicele BET, mersul pietei de capital si fluctuatiile inregistrate de preturile actiunilor care intra in calculul indicelui bursier BET nu prezinta, momentan, atractivitate pentru operatorii prezenti pe piata futures.
Florian Gadea