martie si pana in noiembrie. Acesta pare la prima vedere aspectul oraselor Cannes si Nice. Dincolo de toate acestea, in restaurantele "chic" din apropierea spatiilor de promenada se incheie afaceri de miliarde de dolari, pentru ca pe Coasta de Azur se organizeaza cele mai mari targuri tematice din lume - de la aparatura medicala, IT si pana la proiecte imobiliare, unde se reunesc zeci de mii de oameni de afaceri din diverse domenii. Chiar si filmele se vand la Cannes, la Festivalul de Film din l
martie si pana in noiembrie. Acesta pare la prima vedere aspectul oraselor Cannes si Nice. Dincolo de toate acestea, in restaurantele „chic” din apropierea spatiilor de promenada se incheie afaceri de miliarde de dolari, pentru ca pe Coasta de Azur se organizeaza cele mai mari targuri tematice din lume – de la aparatura medicala, IT si pana la proiecte imobiliare, unde se reunesc zeci de mii de oameni de afaceri din diverse domenii. Chiar si filmele se vand la Cannes, la Festivalul de Film din luna mai, atunci cand publicul larg din intreaga lume savureaza festivitatea de premiere si defilarea marilor vedete internationale. Atat turistul aflat in concediu, cat si persoanele aflate in interes de afaceri, merita sa viziteze ambele orase, Nice si Cannes, aflate la numai 35 kilometri unul de cealalalt, pentru ca amandoua se completeaza. In primul rand, Nice are mai multe obiective culturale, printre care se afla vechiul castel, Muzeul Arheologic Cimiez, Muzeul Massena de Arta si Istorie, Muzeul Matisse. In Nice exista un teatru de opera, unde sunt programate spectacole internationale de exceptie, iar in luna iulie se organizeaza un Festival International de Jazz si in septembrie unul de fotografie. De asemenea, Nice are un centru istoric bine conservat, cu numeroase cladiri de patrimoniu. In aceasta zona, pe stradutele inguste exista studiouri ale unor artisti locali si numeroase magazine de cadouri provensale – saculeti cu lavanda, cosmetice realizate manufacturier, dupa retete de sute de ani sau broderii si specialitati de ciocolata. In piata Cour Saleya, situata tot in aceasta zona veche, se organizeaza zilnic un targ de flori, cu exceptia zilelor de luni, cand aici se gasesc de vanzare antichitati. Impatimitii de shopping trebuie sa stie ca Nice are mai multe zone speciale in care se gasesc mii de buticuri. Tot aici exista Galeriile Lafayette, de curand date in folosinta si unde, asemenea galeriilor din Paris, se reunesc numai firme de marca (peste 500 de branduri internationale) si servicii speciale pentru cumparatorii de lux.
La cumparaturi, de dimineata pana seara
Magazinele au program prelungit, pana la ora noua seara, cu exceptia zilei de duminica. Pentru a strabate toate aceste zone, va trebuie cel putin trei zile. Ideal este sa savurati micul dejun la o cafenea sau un bistro – localnicii au un adevarat ritual al micului dejun, un meniu complet constand in doua croissante, un pahar de suc de portocale si o cafea sau un ceai fierbinte (costa intre patru si sapte euro). Unele din aceste cafenele au vedere la faleza, spre Marea Mediterana. Pranzul sau cina pot fi incluse in pachetul oferit de hotel, dar pentru diversificarea meniului si mai ales pentru a culege cat mai mult din specificul zonei, turistii pot poposi pe numeroasele terase fie din zonele pietonale de shopping, fie pe faleza. Am incercat si ne-au placut specialitatile de iepure vanatoresc sau de rata cu sos caramel, salatele nicosiene din fructe de mare si tartele din fructe. Preturile pentru o portie de acest gen variaza intre 9 si 30 de euro, in functie de restaurant. Cannes este mai exclusivist in ceea ce priveste aria de shopping, dar si mai sofisticat in privinta serviciilor si a petrecerii timpului liber, fiind cunoscut pentru zona de yahting a vechiului port si pentru terenurile de golf. Cannes in sine este o imensa expozitie de lux: cele mai scumpe masini circula pe strazi, cele mai scumpe rochii si cele mai scumpe costume se vand si se poarta aici si cele mai scumpe yahturi sunt etalate in acest port.Daca ati mai ramas cu bani in buzunar dupa un sejur pe Coasta de Azur, din Nice sau Cannes puteti pleca direct spre alte destinatii de lux. Peste 50 de vase de croaziera acosteaza pe Coasta de Azur, iar agentiile locale de turism va pot stabili oricand un nou itinerar.
Sfaturi pentru un sejur placut:
· Taxi: plecarea de pe loc costa 5 euro si un kilometru, circa 2,5 euro. Majoritatea firmelor au tarife apropiate
· Cele mai ieftine gustari, niste baghete speciale umplute cu ciuperci si carne de porc sau pui, costa 2,5 euro. Un meniu la un bistro costa in medie 25 euro de persoana, iar la un restaurant de trei stele aproximativ 50 euro. Un meniu la un restaurant de lux este minimum 90 euro de persoana.
· Toti francezii asteapta un bacsis de 10% din nota, in unele cazuri chiar „retinandu-l” direct
· Serviciile sunt de foarte buna calitate, de la taximetristi, pana la chelneri si la vanzatoarele din magazine
· Colectiile de haine, bijuterii, incaltaminte si lenjerie din magazinele de lux se schimba la fiecare doua saptamani, asa ca puteti avea surpriza placuta de a prinde doua runde intr-un sejur.
Ce trebuie vizitat pe Coasta de Azur:
Nice· Vechiul Castel – de unde se poate admira o panorama splendida a orasului si a falezei spre Marea Mediterana
· Muzeul Arheologic Cimiez, cu expozitii permanente, dar si temporare
· Muzeul Massena de Arta si Istorie, care exceleaza prin sectiunea de arme si armuri
· Muzeul Matisse, cu lucrari ale celebrului pictor
· Zona Orasului Vechi, cu numeroase cladiri in stil baroc, mii de ateliere si magazine traditionale
· Piata Cour Saleya, in fiecare zi se organizeaza un targ de flori, cu exceptia zilelor de luni, cand aici se gasesc de vanzare antichitati.
Cannes
· La Castre – castel care dateaza din secolul XI
· Fort Royale – un castel care dateaza din secolul al V-lea
· La Malmaison – constructie din secolul al XVII-lea, unul din primele hoteluri de lux din zona.