mamei, Petru Cioran, spune ca nu ar pleca niciodata de aici. Localitatea micuta din Marginimea Sibiului are ceva care ii face pe oameni sa nu o uite si sa vrea sa revina.Rasinari este un amestec perfect de peisaje, monumente, istorie si traditie, si tot mai multi turisti se opresc aici pentru cateva zile. Dar mai intai, trebuie sa ajunga acolo. Cel mai inedit mod de a ajunge este cu tramvaiul, din Sibiu. Linia a fost construita in 1947 si strabate 12 km prin padurea Dumbrava. Undeva la mijloc, i
mamei, Petru Cioran, spune ca nu ar pleca niciodata de aici. Localitatea micuta din Marginimea Sibiului are ceva care ii face pe oameni sa nu o uite si sa vrea sa revina.
Rasinari este un amestec perfect de peisaje, monumente, istorie si traditie, si tot mai multi turisti se opresc aici pentru cateva zile. Dar mai intai, trebuie sa ajunga acolo. Cel mai inedit mod de a ajunge este cu tramvaiul, din Sibiu. Linia a fost construita in 1947 si strabate 12 km prin padurea Dumbrava. Undeva la mijloc, intre Sibiu si Rasinari, se afla Astra, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa. Cele peste 16.000 de obiecte expuse redau viata taranilor romani si se spune ca o zi intreaga nu este de ajuns pentru a vizita Astra in intregime.
Dupa acest popas in Dumbrava, tramvaiul isi vede de drum, si in cateva minute ajunge in Rasinari. Pentru majoritatea oamenilor, acesta este locul unde s-au nascut Octavian Goga si Emil Cioran. Lumea vine aici pentru a vedea cei trei brazi din curtea casei memoriale Octavian Goga, brazi mentionati in versurile poetului, sau Coasta Boacii, locul de joaca preferat al filozofului.
Orasul din Marginimea Sibiului poate fi si o baza de plecare spre alte localitati si obiective turistice apropiate. Sibiul si atractiile sale se afla la cateva statii de tramvai distanta de Rasinari. Muntii Cindrel sunt aproape, iar traseele montane atrag multi turisti. Patru kilometri mai incolo de Rasinari se afla cetatea medievala Cisnadioara.
In plus, din centrul localitatii, drumul urca spre Paltinis. Numai 20 de kilometri, si turistii ajung in cea mai inalta statiune din tara, la 1.450 de metri. La Paltinis a ales Constantin Noica sa se exileze in timpul regimului comunist. Timp de multi ani, adeptii lui Noica, printre care Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, au urcat la Paltinis pentru a-si intalni mentorul.
Ne intoarcem in Rasinari, unde un alt muzeu asteapta vizitatori. Muzeul de Etnologie este mult mai mic si se concentreaza numai asupra vietii din localitate. Aici sunt expuse, printre altele, unelte folosite in trecut pentru a culege rasina. Aceasta nu lipseste din Rasinari nici astazi, explicand denumirea localitatii. Este o senzatie puternica, un miros care se simte in aer, pe stradutele inguste sapate in piatra, care urca spre munte. Acum doua milenii, localitatea a fost cucerita de romani, care foloseau rasina culeasa de localnici pentru realizarea calafatului, un amestec cu care umpleau golurile din constructia corabiilor.
Rasinariul este mentionat pentru prima oara in documente in 1204, in actele de danii ale domnitorilor tarii Romanesti, Radu Negru si Mircea cel Batran. Apoi, timp de patru secole, comitii Sibiului au incercat sa-si aserveasca localitatea. Luptele au continuat pana in 1876, cand, printr-un rescript dat de Iosif al II-lea, Rasinari devine sat liber.
Insa istoria nu se termina aici, iar in Rasinari sunt multi oameni care vor s-o povesteasca. Ei vor aminti turistilor ca aici s-a infiintat prima Episcopie a Ardealului dupa anul 1700. Andrei saguna, marele mitropolit si carturar, este inmormantat aici. Mausoleul sau din curtea Bisericii Sfanta Treime este pazit de doi lei turnati in bronz la 1877.
si daca e vorba de biserici, turistii vor dori sa vada Biserica Sfanta Paraschiva. Construita in 1752, ea este unica in Transilvania. Istoricii spun ca ea a fost ridicata pe ruinele unei bisericute construite in 1383 de voievodul Radu Negru. Pictura exterioara a bisericii construite in stil bizantin infatiseaza, printre altele, Roata Vietii.
In Rasinari, turistul nu se va plictisi. Singura problema ar fi lipsa restaurantelor si a cluburilor, dar proprietarii pensiunilor sunt pregatiti de vizite. Oricum, Sibiul este aproape.
Info util Rasinari
Acces
Bucuresti-Sibiu 300 kilometri (se poate ajunge cu autoturismul, cu trenul sau cu microbuzul)
Sibiu – Rasinari 12 kilometri, cu tramvaiul sau autobuzul (circula zilnic, din 30 in 30 de minute, la interval mai mare in week-end)
Cazare
In localitate nu exista hoteluri, ci numai pensiuni si cabane, iar tariful difera in functie de durata sederii si de meniul ales de fiecare turist in parte. Orientativ, tariful de cazare este de 400.000 de lei pe zi de persoana. Mai multe detalii despre pensiuni, rezervari si tarife aflati de la Centrul de Informare Turistica Rasinari din strada Andrei saguna nr. 359, telefon 069-557.876.
Dintre pensiuni amintim:
· Pensiunea Ilcusiu, spatiu pentru opt persoane – 0269.55.72.18
· Casa Badiu, spatiu pentru opt persoane – 0269.55.73.59
· Pensiunea Phoenix, spatiu pentru 15 persoane – 0269.55.70.00
· Casa Cioran, spatiu pentru zece persoane – 0269.55.71.70
· Cabana Curmatura stezii, spatiu pentru 42 de persoane – 0269.55.73.10
· Cabana Alpin, spatiu pentru 30 de persoane – 0269.55.73.37
stiati ca…
· Rasinari nu este numai locul de nastere al lui Emil Cioran si al lui Octavian Goga, ci si al lui Ilarie Mitrea, explorator de renume european? El este unul dintre fondatorii Muzeului Grigore Antipa din Bucuresti. Totodata, Mitrea este si primul roman care a ajuns in Australia.
· Locuitorii din Rasinari au plantat stejarul Unirii? El se afla in centrul localitatii, langa bustul lui Octavian Goga. Stejarul a fost plantat la 24 august 1916, cu ocazia intrarii trupelor romanesti in Rasinari. Unirea nu s-a realizat insa atunci, iar ordinul de retragere a trupelor in munti a frant multe sperante. Stejarul a apucat insa ziua de 1 Decembrie 1918 si traieste si astazi ca marturie.
· In Rasinari traiesc multi batrani care au purtat toata viata numai haine populare?