De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

Analiştii se aşteptau la această scădere, după ce la finele lunii trecute economistul şef al Băncii Centrale Europene, Peter Praet, a declarat că nu există nicio doctrină care să împiedice coborârea dobânzii de referinţă sub pragul de 1%.
Decizie în unanimitate sau nu?

‘Această decizie este probabil cea mai acceptabilă pentru BCE la acest moment’, a declarat economistul Nomura, Jens Sondergaard. ‘Cred că întrebarea pe care şi-ar pune toată lumea este dacă a fost vorba de o decizie adoptată în unanimitate sau nu?’, a adăugat economistul.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va explica decizia Consiliului guvernatorilor la o conferinţă de presă care va începe la ora 12.30 GMT.

Pe lângă reducerea dobânzii de referinţă, BCE a redus şi dobânda la depozitele overnight( dobânda la care băncile private pot să plaseze bani pentru 24 de ore la BCE) la nivelul zero de la 0,25%. Măsura este destinată să încurajeze băncile să se împrumute între ele, mai degrabă decât să plaseze fonduri de aproximativ 800 miliarde de euro la BCE.