NATO va fi protejată de SUA dacă va fi atacată
Wesley Clark, fostul comandant suprem al trupelor NATO, dezvăluie posibilele intenții ale lui Vladimir Putin în anul 2024. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, Clark, acum analist militar CNN, a afirmat că există o probabilitate semnificativă ca Rusia să încerce să mențină starea de conflict.
Americanul a comentat despre războiul din Ucraina și a spus că Kievul va rezista. Mai ales că va beneficia în continuare de asistență militară din partea SUA și Occident.
„Cred că Ucraina va rezista multe luni în continuare și că va continua să lupte cu Rusia. Cred că va fi rezolvată chestiunea asistenței americane și că vom continua să vedem o acumulare a asistenței occidentale pentru Ucraina. Este vorba, în esență, de NATO și de viitorul Europei și tocmai de aceea și Statele Unite sunt implicate” a spus analistul.
Clark a declarat că există o îngrijorare pentru că Rusia primește rachete balistice din Iran şi din Coreea de Nord. Moscova le-ar putea folosi contra unor civili nevinovați ucraineni. Fostul comandant NATO a menționat că sistemele Patriot vor gestiona această situație. El a subliniat că și alte asemenea altor sisteme de apărare antiaeriană oferite de occidentali vor fi angrenate în lupta împotriva rachetelor respective. El a adăugat că aceasta reprezintă o problemă semnificativă pentru Ucraina și că se află într-un conflict armat în desfășurare.
Există pericolul unui răspuns nuclear din partea SUA
Analistul militar crede că „este foarte posibil că Rusia va încerca să continue războiul”.
„Cel mai probabil ar fi ca un succes dramatic al Rusiei în Ucraina să atragă participarea guvernelor occidentale în țările din Europa de Est. Deci n-ar fi o invazie directă ci poate o preluare. Și deja există o influență rusească puternică datorită lui Viktor Orban în Ungaria, putem fi siguri că Rusia are rețele de informații și în alte țări est-europene. Fără îndoială că există o posibilitate să apară o poziție a NATO în aceste țări. Deci poate că există o amenințare cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla pe plan intern, o subminare mai degrabă decât o invazie. Dar sunt posibile mai multe tipuri de evenimente” a spus americanul.
Clark a mai menționat că în situația în care Rusia va ataca NATO, mai mult ca sigur SUA se va implica în ripostă.
„Dacă Rusia ar ataca NATO, Statele Unite s-ar implica. Există pericolul unui răspuns nuclear din partea SUA. Problema este dacă NATO devine divizat pe tema aceasta și nu mai reușește să sprijine Ucraina așa cum se cuvine. Este important că acum există destule mijloace convenționale pentru a ține capăt ruşilor.
Dacă în Ucraina se înregistrează un eșec, ar putea apărea asemenea evenimente după 12-18 luni în țările baltice sau zonele României sau Poloniei. (…) Deci fiecare dintre țările NATO trebuie să facă mai mult și asta cât de repede, să-și crească bugetul de apărare, să cumpere muniție, echipamente, să-și pregătească soldații, să poată muta echipamente și trupe acolo unde este nevoie. Și chiar dacă lucrurile astea se fac, nu se fac destul de repede”.