În contextul protestelor împotriva unui proiect legislativ în sfera securităţii care ar limita, printre altele, dreptul francezilor de a face înregistrări video cu ofiţeri de poliţie, Emmanuel Macron s-a angajat în data de 4 decembrie să apere libertatea presei şi libertatea de a manifesta.
„Sunt restricţionate libertăţi în Franţa?”, a întrebat retoric Macron, într-un interviu acordat revistei online Brut, subliniind că răspunsul este afirmativ doar în contextul în care Franţa se confruntă cu pandemia de coronavirus, şi nu în alte împrejurări, conform agerpres.ro
Răspunsul lui Emmanuel Macron
„Nu suntem Ungaria sau Turcia”, a spus Macron.
El a insistat că este de acord cu articolul 24 al proiectului de lege menit „să-i protejeze mai bine pe ofiţeri de poliţie”, asigurând că nu vrea ca îndeplinirea acestui obiectiv să presupună o restrângere a libertăţilor.
Preşedintele francez le-a luat apărarea ministrului de interne Gerald Darmanin şi comandantului poliţiei pariziene Didier Lallement, care au fost criticaţi după două incidente petrecute în noiembrie, evacuarea cu ajutorul poliţiei a unei tabere de migranţi şi agresarea de către poliţişti a unui producător de muzică de culoare.
Macron a admis că poliţiştii au fost violenţi, adăugând însă că expresia „brutalitatea poliţiei” a început să fie politizată.
Articolul 24 al legii ce ar urma să fie adoptată prevede că publicarea de imagini cu poliţişti în acţiune, cu scopul de a leza „integritatea fizică sau mintală” a acestora, poate fi pedepsită cu un an de închisoare şi o amendă de 45.000 de euro.
Preşedintele francez a abordat în interviu şi alte teme deosebit de sensibile, cum ar fi islamul şi laicitatea. Franţa „nu are probleme cu Islamul”, a susţinut Macron, luând în acelaşi timp apărarea laicităţii Franţei, a consemnat AFP.
Emmanuel Macron, numit populist de elită
Mii de persoane au participat la proteste în mai multe oraşe din Franţa pentru libertatea de exprimare. În total, aproximativ 20 de manifestaţii au avut loc în toată țara.
„Toată lumea vrea să filmeze poliţia”, „poliţişti în imagini blurate, justiţie oarbă” sau „Orwell avea dreptate”. Lozincile scandate sau scrise pe pancartele manifestanţilor împotriva proiectului de lege de „securitate globală”, sâmbătă, 21 noiembrie, au luat drept ţintă dispoziţia din text care pedepseşte difuzarea cu rea credinţă de imagini ale forţelor de ordine, adoptată cu o zi înainte de Adunarea Naţională.
Fronda contra acestei legi foarte controversate în mediile jurnalistice continuă să se extindă, cu mai multe mii de persoane adunate sâmbătă în toată Franţa, împotriva unui text care se consideră că atentează la „libertatea de exprimare” şi la „statul de drept”.
Circa 20 de manifestaţii au avut loc în Franţa, dintre care o importantă adunare în piaţa Trocadero la Paris, înconjurată de un important dispozitiv poliţienesc.
Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan