Uniunea Europeană pregătește măsuri de retorsiune împotriva tarifelor impuse de SUA

Uniunea Europeană vs Statele Unite. Statele membre ale Uniunii Europene încearcă să formeze un front comun în fața noilor tarife vamale impuse de administrația americană condusă de fostul președinte Donald Trump.

În următoarele zile, liderii europeni vor discuta și, cel mai probabil, vor adopta un prim val de măsuri de retorsiune, care ar putea viza produse americane în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, mergând de la ață dentară și gumă de mestecat, până la carne, vin, diamante și articole de îmbrăcăminte.

Potrivit postului american CNBC, această reacție europeană vine ca răspuns direct la noile tarife vamale americane ce afectează masiv exporturile europene și care riscă să declanșeze un conflict comercial de proporții globale.

Tarifele impuse de Washington vizează o gamă largă de produse, inclusiv automobile, oțel, aluminiu și alte bunuri industriale și de consum, ajungând să acopere circa 70% din exporturile Uniunii către SUA – exporturi evaluate anul trecut la peste 532 miliarde de euro (585 miliarde de dolari).

Noile tarife americane includ o taxă de 25% pe importurile de automobile, oțel și aluminiu din Europa și un tarif generalizat de 20% pentru majoritatea celorlalte produse, intrând în vigoare începând de miercuri.

Printre bunurile suplimentare vizate de taxare se numără cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele și lemnul, domenii strategice pentru economia europeană.

Lista de contramăsuri vizează o gamă largă de produse, de la vin la hârtie igienică

Uniunea Europeană vs Statele Unite. Comisia Europeană, care coordonează politica comercială a Uniunii, a pregătit o listă extinsă de produse americane care ar putea fi vizate de taxe suplimentare.

Documentul urmează să fie prezentat luni seara statelor membre, cu intenția de a adopta o parte din aceste măsuri începând cu 15 aprilie, iar restul la o lună distanță.

Lista include produse alimentare precum carne, cereale și vin, dar și bunuri de larg consum precum gumă de mestecat, hârtie igienică, aspiratoare, ață dentară și articole vestimentare.

Un punct sensibil este introducerea unui tarif de 50% pe bourbonul american, propunere care a generat deja reacții dure din partea lui Donald Trump, care a amenințat cu un tarif de 200% pentru băuturile alcoolice europene, dacă UE merge mai departe cu această măsură.

Există totuși diviziuni în interiorul Uniunii cu privire la cel mai potrivit răspuns

Uniunea Europeană vs Statele Unite. În timp ce Bruxelles-ul încearcă să mențină unitatea blocului comunitar, pozițiile diferitelor state membre sunt nuanțate. Franța susține o abordare fermă, președintele Emmanuel Macron sugerând chiar suspendarea investițiilor europene în SUA „până când lucrurile vor fi clarificate”.

În schimb, Irlanda, care exportă aproape o treime din producția sa în SUA, cere o reacție „echilibrată și rațională”. Italia, al treilea cel mai mare exportator european pe piața americană, pune la rândul său sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune dure, temându-se de o escaladare periculoasă.

„ Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un diplomat european implicat în discuții.

Diplomați de la Bruxelles au subliniat că obiectivul principal rămâne exprimarea unei poziții comune în fața SUA: deschiderea pentru negocieri, dar și disponibilitatea de a adopta contramăsuri dacă aceste negocieri nu avansează.

Reuniuni la nivel înalt în Europa programate pentru luni și marți

Luxemburgul va găzdui luni dimineață prima reuniune la nivel politic a miniștrilor comerțului din cele 27 de state membre UE, de la anunțarea tarifelor americane. Aceștia vor analiza impactul economic al măsurilor impuse de SUA și vor discuta pașii următori, într-un context în care presiunile asupra industriei europene cresc de la o zi la alta.

În paralel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea luni și marți întâlniri cu lideri din industriile de oțel, auto și farmaceutică, pentru a evalua efectele directe ale tarifelor asupra sectorului privat și pentru a calibra răspunsul UE.

Comisarul european pentru Comerț, Maroš Šefčovič, a purtat deja discuții cu oficialii americani, pe care le-a descris ca fiind „directe”, dar fără rezultate concrete. El spune că a explicat clar americanilor că tarifele impuse de SUA sunt „nocive și nejustificate” pentru economia globală.