Finanțele personale sunt un domeniu al vieții noastre despre care nu mulți preferă să vorbească liber. Acesta presupune cunoașterea exactă și gestionarea corespunzătoare a veniturilor, cheltuielilor și datoriilor fiecăruia dintre noi.
Ce înseamnă finanțele personale și de ce am nevoie să cunosc acest domeniu?
În același timp, gestionarea finanțelor personale presupune și utilizarea banilor câștigați într-un mod cât mai eficient, precum și găsirea unor metode pentru a economisi și investi un procent cât se poate de mare din totalul veniturilor.
Cum se organizează un buget lunar? De unde pornesc?
Cu toții am avut în copilărie celebra pușculiță care ne ajuta să facem economii atunci când ne doream cu ardoare o jucărie mai scumpă. Budgeting-ul este varianta pentru adulți a puşculiţei copilăriei. Prin intermediul acestui concept reușim să ne punem la punct veniturile și cheltuielile în așa fel încât să reușim să punem și câțiva bănuți de-o parte pentru momentele în care avem cea mai mare nevoie de ei. Pentru a pune la punct un buget periodic, tot ce aveți de făcut este să găsiți strategia potrivită personalității dumneavoastră.
Care sunt cele mai celebre strategii de budgeting?
Există mai multe strategii de budgeting cu ajutorul cărora mii de oameni din întreaga lume au reușit să își pună ordine în finanțele personale. Cele mai celebre sunt următoarele:
- Metoda plicurilor – aceasta presupune înființarea a trei plicuri în care vom împărți banii atunci când îi primim, în funcție de necesități: un plic pentru cheltuielile obligatorii (chiria, ratele, facturile), un plic pentru cheltuielile flexibile (cumpărături lunare și entertainment) și un plic pentru economii;
- Metoda 50/30/20 – această metodă presupune împărțirea veniturilor săptămânale sau lunare în 3 categorii, din punct de vedere procentual: 50% din bani vor merge către cheltuielile obligatorii, 30% din bani vor merge către cheltuielile flexibile și restul de 20% din bani vor merge obligatoriu către un cont de economii;
- Aplicații de budgeting – puteți downloada pe telefonul propriu o aplicație de finanțe personale care se va ocupa automat de gestionarea banilor dumneavoastră în funcție de setările inițiale și va pune de-o parte banii pe care doriți să îi economisiți chiar înainte să îi vedeți. Astfel, nu veți mai fi tentați să cheltuiți bani pe lucruri de care nu aveți neapărat nevoie.
Ce mă fac dacă apare o urgență financiară pe care nu o pot gestiona?
În cazul în care apare o situație neprevăzută care necesită o sumă de bani pentru rezolvare, puteți apela fie la un credit de la o bancă, fie la un împrumut rapid de la o instituție financiară nebancară. În funcție de cât de rapid aveți nevoie de bani și de suma pe care doriți să o împrumutați, fiecare variantă vine la pachet cu propriile avantaje și dezavantaje. Un credit bancar are dobânzi mai mici, dar este nevoie de multe acte și verificări pentru a-l primi. Acest lucru duce inevitabil la o perioadă mai lungă de la formularea cererii până la obținerea banilor, ceea ce poate fi complet în detrimetul dumneavoastră în cazul unei situații urgente. Creditele rapide sunt instrumente financiare pe care le poate accesa oricine cu mult mai puțin efort. Este adevărat, sumele de bani care pot fi împrumutate sunt mai mici și dobânzile sunt mai mari, dar aceste impedimente vin la pachet cu multe avantaje:
- Cererea poate fi formulată online sau la telefon;
- Banii ajung la dumneavoastră în mai puțin de 120 de minute;
- Condițiile de acordare sunt mult mai laxe și actele necesare sunt mai puține;
Potrivit specialiștilor de la comparatorul internațional de credite Finbino, un credit rapid este o metodă eficientă pentru a ieși dintr-un impas financiar pe termen scurt, având în vedere că puteți rambursa banii împrumutați în rate lunare ușor de integrat în planul inițial de budgeting.
Unde găsesc mai multe informații despre finanțe personale și budgeting?
Dacă vă preocupă subiectul finanțelor personale, aflați că acest domeniu este într-o continuă dezvoltare în ultima vreme. Din ce în ce mai mulți oameni doresc să devină mai responsabili cu banii lor și să împărtășească din experiența acumullată cu cei din jur. Astfel, există numeroase resurse puse la dispoziția dumneavoastră care vă ajută să învățați educație financiară complet gratuit: canale de Youtube, site-uri, blog-uri, grupuri de amatori și experți pe rețelele de socializare etc.