Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a venit cu precizări legate de Ordonanța privind Fondul Suveran de Investiții.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat vineri că ministerul pe care îl conduce a dat avizul pentru ordonanţa privind Fondul Suveran de Investiţii iar el a votat în Guvern.
Întrebat în legătură cu faptul că fostul premier Victor Ponta spune că ordonanţa este neconstituţională, Toader a replicat: "De ce ar fi neconstituţională?".
"Nu vreau să fac polemici cu nimeni, dar întrebaţi-l pe dânsul, să vă aducă argumente. Eu ştiu bine de ce legea a fost declarată neconstituţională (iniţial – n.r.) şi, repet, cred că dânsul poate să vă aducă argumente", a adăugat ministrul Justiţiei.
Potrivit ministrului, Curtea Constituţională este singura în măsură să se exprime în legătură cu constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe.
"Nu am spus că ar trebui să ajungă (pe masa CCR – n.r.), doar atât, ceea ce ştiţi, că în legătură cu constituţionalitatea, neconstituţionalitatea unei legi sau OUG are competenţa să se pronunţe numai CCR", a mai spus Toader.
"Vă daţi seama că eu am fost în Guvern şi am votat. Prin urmare, înţelegeţi care este convingerea mea", a adăugat Tudorel Toader.
Întrebat dacă Ministerul Justiţiei a dat avizul pentru această ordonanţă, Toader a răspuns afirmativ. "V-am răspuns, da", a adăugat Toader.
Joi, Executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat.
"Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru a face primul pas către un obiectiv fundamental, obiectiv care a fost menţionat în programul nostru de guvernare, (…) iar conform recomandării Curţii Constituţionale, Guvernul a decis să facă acest demers în două etape: prima etapă fiind aceea de a crea cadrul primar general în baza căruia să se poată crea astfel de instrumente financiare. Fiecare fond suveran, pentru că vorbim de o ordonanţă de urgenţă pentru crearea unui cadru legal pentru instituirea mai multor fonduri suverane, de la caz la caz, (…) va asigura României investiţii rentabile şi sustenabile în zonele în care se dezvoltă sau în care este nevoie de dezvoltare, de investiţii", a explicat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Fostul premier Victor Ponta, preşedintele Pro România, a afirmat vineri că ordonanţa este neconstituţională, susţinând că Ministerul Justiţiei a prezentat Guvernului un document în acest sens.
"Rechizitoriul împotriva celor vinovaţi de constituirea Fondului Suveran de Investiţii (cel mai mare jaf din avuţia României din ultimii 100 de ani ) trebuie să înceapă de azi! Şi azi vă prezint primele dovezi – documentul oficial prezentat ieri, 15 noiembrie, Guvernului de către Ministerul Justiţiei, în care se arată că ordonanţa este neconstituţională!", a scris Ponta pe Facebook. AGERPRES