Microparticulele de plastic din apa potabilă prezintă un risc ”scăzut” pentru sănătatea oamenilor, la nivelurile înregistrate în prezent, fiind însă necesare studii suplimentare pentru a oferi asigurări consumatorilor, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.
Studii realizate pe parcursul anului trecut referitoare la particulele din plastic detectate în apa de la robinet şi în cea îmbuteliată au stârnit îngrijorare în rândul publicului, însă datele disponibile până în prezent par încurajatoare, a precizat agenţia ONU din domeniul sănătăţii în primul său raport asupra unor potenţialelor riscuri pentru sănătate asociate cu ingerarea microplasticelor.
Microplasticele pătrund în sursele de apă potabilă în special prin deversarea apelor reziduale, a mai precizat OMS. Potrivit probelor analizate, microplasticele descoperite în anumite cazuri în apa îmbuteliată par să fie rezultatul, cel puţin parţial, al procesului de îmbuteliere sau de ambalare, prin folosirea dopurilor din plastic, se mai spune în raport.
„Mesajul principal este de a asigura consumatorii de apă potabilă din întreaga lume că, pe baza acestei evaluări, estimăm un risc scăzut”, a precizat Bruce Gordon, din cadrul departamentului pentru sănătate publică al OMS, într-o întâlnire de informare.
Cele mai multe particule de plastic din apă au dimensiuni mai mari de 150 de micrometri în diametru şi sunt eliminate din organism prin excreţie, în timp ce ”particulele mai mici au o probabilitate mai mare de a traversa peretele intestinal şi de a ajunge la alte ţesuturi”, se mai spune în raport.
„Nu există date disponibile care să arate că microplasticele reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar acest lucru nu înseamnă însă că sunt inofensive”, a precizat Alice Horton, cercetătoare în domeniul microplasticelor în cadrul Centrului Naţional Britanic de Oceanografie, într-o declaraţie pe marginea raportului OMS.
Poluarea cu plastic este atât de răspândită în mediul înconjurător încât o persoană ar putea ingera cinci grame pe săptămână, echivalentul unui card de credit, este concluzia unu studiu realizat în iunie, la cererea organizaţiei nonguvernamentale WWF International. Potrivit acestui studiu, cea mai importantă sursă de ingerare a plasticului este apa potabilă, o altă sursă importantă fiind fructele de mare.