Medicul UPU de la Spitalul de Urgență din Iași, Tudor Ciuhodaru, consideră că pandemia nu va trece doar cu restricții. Potrivit acestuia, avem nevoie de testare, distanțare, vaccinare și acces rapid la tratament. Totodată, medicul susține că certificatul verde nu ar avea o bază legală.
„Nu cred că doar cu restricții se rezolvă pandemia. Situația critică este în exclusivitate vina autorităților. Nu au fost aplicate cele trei metode prin care am fi putut ține în frâu explozia infectărilor. Avem nevoie de testare, distanțare, vaccinare și acces rapid la tratament. Acestea nu s-au rezolvat nici azi.
Cele 19 paturi din spitalul nostru sunt ocupate. Am avut un maxim de 13 pacienți, în condițiile în care avem doar 6 paturi. Poate trimitem 4 teste gratuit, prin poștă, fiecărui român. Testăm, depistăm și izolăm. Legat de fraudele cu pașaportul Covid, eu am votat împotriva acestuia. Este bine știut, au fost făcute studii, că vaccinații au aceeași încărcătură virală cu cei nevaccinați. Este nevoie de testarea extinsă și de vaccinarea în masă.”, a declarat Tudor Ciuhodaru
Medicul spune că certificatul verde nu ar avea o bază legală
„În prezent, serviciul de salvare e blocat pentru că testele nu sunt gratuite. 12 milioane de euro au fost date avans la vaccinuri. România avea 5 milioane de euro alocate de la UE pentru teste. În mod ciudat, nimeni nu a accesat acești bani. Au fost pierdute vieți. Existau și variantele testării la medicul de familie. Pașaportul și certificatul verde nu au o bază legală. Dacă vorbim despre testare, Marea Britanie a asigurat celor 67 de milioane de cetățeni ai săi 323 de milioane de teste. Deci, un britanic a fost testat de 5 ori, într-un singur an. În România, doar 1 din 2 oameni a beneficiat de testare, ba chiar mai puțin, pentru că jumătate dintre acestea au fost plătite din banii noștri”, a declarat medicul Ciuhodaru, la Realitatea Plus.
Limitarea drepturilor prin Certificatul verde este legală
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a spus clar că introducerea acestui certificat în vederea protejării vieţii cetăţenilor este un atribut al statului român, astfel că nu este nici discriminatoriu, nici neconstituţional.
“Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituţie spune clar că statul poate limita drepturi fundamentale şi libertăţi cu scopul de a proteja sănătatea publică.
Statul când adoptă astfel de măsuri îşi îndeplineşte obligaţie pozitivă constituţională, ia măsuri prin care protejează viaţa oamenilor, iar dacă le ia cu acest scop şi respectând anumite reguli de proporţionalitate aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituţionale”, a explicat, joi, preşedintele CNCD.