Oliver Grimm, jurnalist Die Presse, a relatat recent despre poziția Austriei vizavi de România în procesul de aderare la Spațiul Schengen. Acesta a susținut că veto-ul Vienei a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă la nivel european, motiv pentru care austriecii se vor răzgândi.
Jurnalistul Oliver Grimm, corespondentul „Die Presse” la Bruxelles, a relatat, joi, 22 decembrie, într-un articol de opinie, că șeful Guvernului austriac, cancelarul austriac Karl Nehammer, se va răzgândi în privința blocării accesului României la Schengen încă din luna februarie, imediat ce vor trece alegerile din Austria Inferioară.
Jurnalistul a arătat că principalul argument pentru care o va face va fi de natură economică.
„Calea de ieşire a Austriei din dezastrul Schengen” este titlul editorialului în care Oliver Grimm a afirmat că „imediat după alegerile legislative din Austria Inferioară, cancelarul va trebui să se sucească în ceea ce privește aderarea Bulgariei şi României la Schengen”.
Veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă
„Poate chiar mai repede decât s-ar crede posibil”, a precizat jurnalistul, care a spus, totuşi, că nu ar paria că aşa se va întâmpla, dar a prezentat, totuşi, câteva argumente logice:
„În primul rând, se presupune că şi-a dat seama până acum ce greşeală capitală a făcut pentru el şi pentru republică cu acest „nu”. Şi nu pentru că fanii bine intenţionaţi ai Europei, precum autorul acestor rânduri, au încercat să-i reamintească adevărul, calea şi frumuseţea integrării europene.
Dar pentru că, până acum, aproape fiecare companie naţională care generează venituri într-una dintre cele două ţări – sau în Europa Centrală şi de Est în general -, bani pe care guvernul de coaliţie îi impozitează apoi şi îi lasă să se scurgă asupra populaţiei sub forma unei ploi uşoare de subvenţii, trebuie să-i fi spus despre absurditatea acestei blocaj.
În România, veto-ul la Schengen a stârnit o stare de spirit anti-austriacă destul de pregnantă, dar a dat şi un impuls dezbaterii publice privind legăturile uneori dubioase dintre corporaţiile austriece şi politica românească. În orice caz, cancelarul va avea mult de lucru în noul an pentru a le explica cetăţenilor cum va fi menţinut modelul intern de prosperitate după ce fluxurile de gaz rusesc se vor opri complet. Nu are prea mult sens să te faci nepopular pe cele mai importante pieţe de export ale economiei naţionale într-un moment ca acesta”, a relatat jurnalistul.