Suceveanul Nicolae Bahan este unul dintre mulții români care au plecat la muncă în Germania în plină pandemie de coronavirus. Din păcate acesta a s-a infectat cu coronavirus și a murit din cauza indiferenței șefilor.
Nicolae Bahan a plecat împreună cu soția sa în Germania pentru a face rost de bani în această perioadă. Cei doi s-au angajat la ferma Wassmer, aflată la 23 km de orașul Freiburg, la marginea unui sat numit Schlatt.
Aceștia se trezeau zilnic dis de dimineață având în vedere că la ora 6 trebuiau să fie pe câmpul de sparanghel. În funcție de ora la care își terminau normal la coș, aceștia stătea în genunchi până la ora 8-9 seara.
Unul dintre colegii săi a declarat pentru Libertatea ce s-a întâmplat odată ce acesta a început să prezinte simptomele reprezentative coronavirusului.
Începând cu data de 7 aprilie, Nicolae Bahan a început să tușească, să-l doară pieptul și să respire foarte greu.
”El a cerut să meargă la spital, dar patronii nu s-au îndurat. Soția lui s-a dus la doamna Anca, care se ocupă de noi, românii, și vorbește cu șefii nemți. I-a cerut pastile, că nu avea aer. Îl durea pieptul. Doamna Anca i-a dat două pastile și i-a spus să rămână în cameră. Pe nevasta lui au mutat-o în altă baracă.”, a declarat unul dintre foștii colegi ai bărbatului.
Salvarea nu a mai putut face nimic
Din păcate, Nicolae Bahan a decedat pe 11 aprilie iar șefii acestuia au refuzat să spună că a murit din cauza coronavirusului. Având în vedere că bărbatul suferea de probleme la inimă aceștia au pus decesul bărbatului pe seama acestora.
Deși salvarea a fost chemată, a fost deja prea târziu iar paramedicii nu au putut să îl salveze.
”Eram acolo. Am refuzat să merg la muncă în ziua aia. A ieșit în fața barăcii și spunea că n-are aer și să-l ducă la spital. O femeie care stătea lângă baraca lui a mers la doamna Anca. Ea a chemat salvarea. Au venit patru doctori, dar prea târziu. Salvarea a sunat la poliție să declare decesul.”, spune un fost coleg al acestuia.
Decesul bărbatului a creat panică printre muncitori
După ce acesta a decedat, la câteva zile, zeci de muncitori pe același câmp au decis să renunțe și să plece.
„Eu am spus că, dacă nu-mi dau mașină să plec, merg la poliție să le zic că n-au vrut să-l ducă pe Nicolae la spital. De frică mi-au dat două mașini și pentru niște apropiați, dar ne-a oprit câte 1.000 de euro sau câteva sute, cum au avut ei chef“, se plânge un alt sucevean.
Un tânăr care lucrează la fermă, speriat de ceea ce se întâmplă
„Șefii ne spun că nu s-a îmbolnăvit de COVID. El avea doar probleme cu inima, asta e varianta lor. N-am avut tangențe cu Nicolae, dar din ce am mai auzit de la alții el se simțea rău de câteva zile. A stat în cameră.”, a spus acesta.
„Tuturor ne este frică și vrem să plecăm acasă. Pe aici mai sunt oameni care au simptome și care se simt rău. Mă gândesc că ar fi virusul aici în fermă.“, a mai adăugat acesta.
Bolnavii sunt izolați pe câmp
”E o grămadă de lume bolnavă. De 30 știu eu că sunt la izolare de la prieteni. I-au băgat în niște barăci în câmp să nu știe nimeni că sunt bolnavi. Inclusiv soția unui coleg din echipa în care am fost eu are simptom”, a declarat tânărul.
Condițiile de lucru nu sunt respectate
Asociația Fermierilor Germani a garantat respectarea regulilor de siguranță pentru muncitorii sezonieri însă în cazul fermei unde a lucrat Nicolae, până și regulile de bază au fost încălcate.
Noii sosiți trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile.
„Cei care au venit la sfârșit de martie lucrau cu cei care erau la fermă încă din ianuarie“
Distanța de cel puțin 1,5 metri trebuie respectată în momentul în care se fac ședinte de lucru cu echipa sau trebuie să aibă loc în aer liber.
„Care distanță? Când te bagă în autobuz cu alte 30 de persoane?“
Muncitorilor trebuie să li se asigure dezinfectant, măști și mănuși.
„Nu ni s-a dat decât o mască subțire. Atât.“
Muncitorii sezonieri trebuie să intre și să iasă din țară cu avionul.
„Noi am plecat cu mașinile după ce am pus presiune pe șefi“
Pentru fiecare oră lucrată, un muncitor sezonier la ferma Wassmer primește 7 euro în mână, iar pe lună poate câștiga între 700 și 1.000 de euro, de aproape trei ori mai mult față salariul minim net din România.