Răsturnare de situație după ce Austria a refuzat România în Schengen. Este dezvăluirea momentului

România, Austria

SURSA FOTO: Dreamstime

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a făcut niște declarații șocante în ceea ce privește relațiile economice dintre Rusia și Austria.

Europarlamentarul Eugen Tomac a spus că în perioada februarie-august a anului 2022, Austria a avut o creștere 139% faţă de anul 2021 a schimburilor economice cu Rusia, țară din care a importat produse în valoare de aproape 4 miliarde de euro.

Austria, schimburi economice record cu Rusia

„Cele mai multe state din Uniunea Europeană încearcă să fie cât mai puțin dependente de Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Pentru unele state, se pare că acest mecanism de sancțiuni nu are nicio valoare pentru că schimburile economice înfloresc. De exemplu, Austria a avut, în perioada februarie – august a anului trecut, o creștere cu 139% față de anul 2021 a schimburilor economice cu Rusia”, a scris liderul PMP pe Facebook.

Potrivit acestuia, Austria a importat din Federația Rusă produse în valoare de aproape 4 miliarde euro.

„Atunci de ce, în mod ipocrit, se întreabă unii de unde are criminalul de la Kremlin bani pentru a finanța mașinăria de război? Sigur, Nehammer va spune că statisticele Eurostat nu sunt corecte, dar suntem obișnuiți cu asta”, a conchis Eugen Tomac.

Nu crede că România va intra în Schengen anul acesta

Cât despre respingerea României de către Austria din spațiul Schengen, Europarlamentarul PMP a spus recent că Guvernul României ar trebui să sesizeze Curtea Justiție a UE. De asemenea, nu crede că țara noastră are vreo șansă să intre în spațiul de liberă circulație în 2023.

„În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spațiului Schengen. Or am văzut programul președinției suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spațiului Schengen, singurul aspect pe care îl menționează pe timpul președinției suedeze este legat de consolidarea Spațiului Schengen”, a spus acesta.

Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spațiului Schengen, în condițiile în care știm că atât Spania, cât și Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE”, a adăugat Eugen Tomac.

Potrivit acestuia, singura speranță a României este un proces la CJUE.

„Ea ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la București și anume să sesizăm Curtea de Justiție a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituțiile UE.

Comisia este cea care stabilește dacă un stat îndeplinește criteriile, dacă respectă legislația Schengen și trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă și în același timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state”, a spus europarlamentarul PMP.