Informaţiile au fost dezvăluite de Centrul pentru Combaterea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, transmite Ukrinform.

„Sancţiunile occidentale asupra elitei Rusiei, despre care se ştie că este fundamentul puterii Kremlinului, au zdruncinat încrederea oligarhilor ruşi în idolul lor. Până acum, şase oligarhi, cu averi în valoare de 90 de miliarde de dolari, s-au pronunţat public împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Doar într-o singură zi, activele oligarhilor ruşi s-au redus cu 40 de miliarde de dolari”, potrivit comunicatului.

Printre cei care s-au declarat public ca fiind împotriva agresiunilor se numără proprietarul Novatek – Leonid Michelson, fondatorul Rusal – Oleg Deripaska, proprietarul Lukoil – Vagit Alekperov, preşedintele Alfa Group – Mikhail Friedman (nu are nicio legătură cu Alpha Bank Group, care este grecesc) şi partenerul său Petro Aven.

Cel mai vocal a fost celebrul bancher Oleg Tinkov.

„Acest lucru (n.r. războiul din Ucraina) este de neînţeles şi inacceptabil! Naţiunile ar trebui să cheltuiască bani pentru vindecarea oamenilor, nu pentru război”, a spus el într-un comunicat.

Tot astăzi, poliţia italiană a confiscat două vile şi iahturi deţinute de propagandistul sancţionat de la Kremlin Vladimir Solovyov şi oligarhul Alisher Usmanov.

Putin e terminat! Zelenski i-a dat lovitura de grație.

Invazia Ucrainei nu decurge așa cum a planificat Vladimir Putin. Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, după mai multe zile de lupte în Ucraina, Rusia a pierdut peste mii de militari și zeci de tancuri.

A devenit evident că forțele ucrainene au organizat o rezistență care, până acum, a avut succes, potrivit Vox. Iată de ce această invazie a Ucrainei nu le-a ieșit rușilor așa cum ar fi vrut.

În ultimii ani, s-a vorbit mult despre dezvoltarea războiului hibrid de către Rusia. Mai precis, despre fuzionarea tacticilor convenționale – trupe terestre și campaniile aeriene – alături de manipularea informațiilor și războiul electronic (bruiajul semnalelor). Dar și despre noua doctrină militară a Rusiei.

Pe frontul informațional, Rusia pare să piardă războiul

Cu toate acestea, pe frontul informațional, Rusia pare să piardă războiul. Volumul uriaș de videoclipuri și informații care vin din Ucraina în timp real, plus un președinte ucrainean tânăr, priceput la rețelele sociale și partajarea informațiilor, s-au dovedit a fi un antidot puternic împotriva dezinformării Kremlinului.

Este concluzia lui Mason Clark, analist-șef la Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank cu sediul la Washington.

„A fost interesant de urmărit modul în care Kremlinul a pierdut clar controlul asupra narațiunii în jurul acestui război”, afirmă Mason Clark, ale cărui cercetări se concentrează pe capacitățile și strategia militară ale Rusiei.