Mă așteptam la o asemenea soluție și mă așteptam și la mai mult de atât. În Constituție scrie că amnistia și grațierea se dau prin lege. Este de mirare că au lăsat nerezolvată problema de la întrebarea a doua cu ordonanțele de urgență. Ei au vrut să interzică. În ce privește acordarea amnistiei și grațierii nu se poate da. Guvernul e un legiuitor subsidiar, dar nimeni nu poate interzice Parlamentului. Nu înseamnă că acum Parlamentul poate da amnistie și grațiere pe fapte de corupție. Cei care vor face legi de acum încolo trebuie să știe că poporul a spus că nu vrea amnistie și grațiere. Eu mă mir că cei de la CCR au validat rezultatele la referendum, a declarat Augustin Zegrean, în direct la Realitatea TV.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituţiei pentru Agerpres.
Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică şefului statului să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.
„S-a constatat că încalcă prevederile articolului 52 textul ce se referă la exceptarea de la posibilitatea amnistiei şi graţierii a faptelor de corupţie. Această exceptare afectează prevederi ale alineatului 2, articolul 52 ce stipulează că prin revizuire nu pot fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale”, au explicat oficialii CCR.
Conform acestora, CCR a constatat că prevederile ce privesc interdicţia de a candida şi a fi aleşi în organele administraţiei locale, Parlamentului, Preşedinţiei a celor care au săvârşit fapte de corupţie nu încalcă limitele revizuirii şi că aceeaşi situaţie se regăseşte în cazul alegerilor în Parlamentul European.
În ceea ce priveşte alegerea în administraţia publică locală, oficialii CCR au semnalat necesitatea de a corela acest text cu acela care vizează accesul cetăţenilor europeni la aceste funcţii.