Răsturnare de situație în Belarus! Svetlana Tihanovskaia nu va candida la preşedinţie dacă se vor organiza noi alegeri

Răsturnare de situație în Belarus. După protestele masive din ultima perioadă, principala opozantă a președintelui Aleksandr Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, spune că nu va candida la preşedinţie dacă se vor organiza noi alegeri.

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care a condus cea mai mare provocare la adresa regimului de la Minsk în cei 26 de ani de când preşedintele Aleksandr Lukaşenko se află la putere, a declarat într-un interviu difuzat vineri că nu va candida la preşedinţie dacă se vor organiza noi alegeri, informează Reuters.

Tihanovskaia, principala rivală electorală a preşedintelui Lukaşenko la controversatele alegeri prezidenţiale din 9 august în care acesta a fost declarat învingător, a fugit în Lituania. Ea a ieşit din anonimat pentru a-l înlocui pe soţul său, Serghei Tihanovski (un blogger cunoscut în Belarus) în cursa electorală, după ce acesta a fost băgat la închisoare de regim în luna mai.

Mesajul transmis de Svetlana Tihanovskaia

„Nu intenţionez să conduc”, a răspuns Tihanovskaia într-un interviu acordat Belsat TV, întrebată dacă ea sau soţul ei vor candida la preşedinţie în cazul în care vor fi organizate noi alegeri, aşa cum solicită opoziţia. Întrebată dacă s-a săturat de politică, aceasta a răspuns: „Mai mult decât de-ajuns”.

Protestele de masă au izbucnit după ce preşedintele Lukaşenko a fost acuzat de fraudarea scrutinului, acuzaţie pe care acesta o respinge. Tihanovskaia a declarat că eliberarea deţinuţilor politici reprezintă una din solicitările protestatarilor, iar „alegeri noile, corecte şi transparente, pot restabili justiţia”.

Fosta profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani nu şi-a propus să devină liderul rezistenţei populare împotriva regimului Lukaşenko. Însă, când soţul ei a fost închis iar alţi candidaţi au fost împiedicaţi să candideze la alegeri, Tihanovskaia a devenit principalul contracandidat al şefului statului. La începutul acestei săptămâni, Svetlana Tihanovskaia a afirmat că este pregătită să conducă Belarusul, o ţară cu 9.5 milioane de locuitori, şi a solicitat crearea unui mecanism legal care să asigure posibilitatea organizării de noi alegeri prezidenţiale.

UE nu recunoaște rezultatul alegerilor

Liderii UE, reuniţi miercuri într-un summit extraordinar prin videoconferinţă au anunțat că statele membre ale Uniunii Europene nu recunosc rezultatul alegerilor prezidenţiale din Belarus din 9 august, în urma cărora actualul preşedinte Aleksandr Lukaşenko a fost proclamat câştigător, după cum transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

„Alegerile nu au fost nici corecte, nici libere şi nu au respectat standardele internaţionale. Nu recunoaştem rezultatele prezentate de autorităţile din Belarus”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei conferinţe de presă la finalul summitului.