Răsturnare de situație în cazul azilelor groazei! Anunțul făcut de Poliția Română

Poliția Română

SURSA FOTO: Facebook, Savin Constantin Cosmin

Răsturnare de situație! A fost sesizare din oficiu în ceea ce privește cazul „azilelor grozei”, a precizat IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române), după ce ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, afirmase că ancheta în acest dosar a durat ”ani de zile”.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, este contrazis de subalternii săi de la IGPR. După ce reprezentantul Guvernului a spus că ancheta legată de „azilele groazei” se derulează de ani de zile, IGPR a replicat și a anunțat că Poliția s-a sesizat din oficiu pe 16 februarie 2023!

Dacă Predoiu ar fi avut dreptate, polițiștii s-ar fi făcut vinovați de tergiversare, iar IGPR ar fi fost în culpă, în condițiile faptelor grave dezvăluite de investigații.

Așadar, IGPR a  pornit ancheta din oficiu în 16 februarie, iar în 4 iulie s-au făcut 31 de percheziții, potrivit instituției. „Cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situația persoanelor vârstnice şi vulnerabile”, a transmis IGPR.

”La data de 16 februarie a.c., polițiștii Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.

Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală”, a transmis, vineri seară, IGPR.

Calendarul anchetei a fost stabilit de procurori

Conform IGPR, poliţiştii au derulat toate activităţile, conform calendarului stabilit de procurorul de caz şi au efectuat toate activităţile investigativ-operative, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

”În urma tuturor acestor activităţi, la data de 4 iulie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au organizat o acţiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziţii domiciliare. După organizarea acţiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reţinerii, faţă de 24 de persoane şi măsura controlului judiciar, faţă de 2 persoane. Ulterior, în urma prezentării în faţa instanţei de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar”, a mai transmis sursa citată.

S-a avut în vedere protejarea vieții

Politia a subliniat că ”toate activităţile derulate au avut la bază principiul protejării vieţii şi sănătăţii persoanelor vârstnice sau vulnerabile”.

”Astfel, în raport de particularitățile cauzei, la acțiune au participat medici specialiști şi asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bucureşti, care au asigurat şi suport logistic, cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple”, a mai transmis Poliţia Română.

IGPR a mai menționat că Poliţia Română a acţionat conform cadrului normativ în vigoare.

”Aşa cum a afirmat şi ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, în funcţie de complexitatea cazurilor, de principiu, cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situaţia persoanelor vârstnice şi vulnerabile. Reiterăm faptul că scopul principal al activităţilor noastre a fost acela de a proteja persoanele vulnerabile, concomitent cu administrarea probatoriului, care a dus la dispunerea măsurilor privative de libertate, de către instanţa de judecată”, a mai precizat sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, declarase, miercuri, că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în mai multe centre a fost una ”complexă” şi a durat ”ani de zile”.