Marea Britanie are dreptul de a retrage unilateral notificarea de retragere din Uniunea Europeană, conform opiniei prezentate marţi de Avocatul General pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu o săptămână înainte ca parlamentul de la Londra să voteze în privinţa acordului extrem de contestat încheiat de guvernul britanic cu Bruxellesul.
‘Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justiţie să declare că Articolul 50 … permite revocarea unilaterală a notificării intenţiei de retragere din Uniunea Europeană’, a informat CJUE într-un comunicat.
A condiţiona decizia de renunţare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi ‘incompatibil’ cu regulile referitoare la ieşirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.
Opiniile Avocatului General nu sunt constrângătoare, dar CJUE, care urmează să se pronunţe la o dată ulterioară, tinde să le urmeze în deciziile sale finale.
Curtea Supremă a Scoţiei s-a adresat în octombrie, în urma apelului unui grup de petiţionari proeuropeni, Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a stabili dacă decizia Regatului Unit de a ieşi din UE poate fi revocată unilateral de acesta. CJUE examinează dosarul în procedură accelerată în perspectiva datei oficiale a retragerii Marii Britanii din UE, 29 martie 2019.
Cazul este urmărit îndeaproape de cei favorabili unui al doilea referendum cu privire la ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar.
Guvernul de la Londra a declarat că întrebarea este pur ipotetică, întrucât nu are intenţia de a reveni asupra deciziei de ieşire din UE.
Campos Sanchez-Bordona nu a fost însă de acord, subliniind că întrebarea ‘nu este doar academică, nici prematură ori superfluă, ci are importanţă practică evidentă şi este esenţială pentru rezolvarea disputei’.
Decizia de retragere dintr-un tratat internaţional, ca şi revocarea unilaterală a acestei decizii, este un act de ‘suveranitate’, a argumentat Avocatul General.
Campos Sanchez-Bordona a respins viziunea Comisiei Europene şi a statelor membre ale UE potrivit căreia decizia ar necesita aprobarea unanimă a celorlalte capitale europene, el argumentând că aceasta ar prezenta riscul ca Marea Britanie să fie forţată să iasă din Uniune.
Cu toate acestea, o decizie de revocare a Brexit-ului ar trebui luată înainte de validarea oficială a acordului de retragere – care stipulează termenii ieşirii Regatului Unit – şi ar trebui să respecte cerinţele constituţionale britanice, precum un vot în parlament, a mai arătat Campos Sanchez-Bordona.
El a subliniat, de asemenea, că ea trebuie să se bazeze pe ‘cooperare sinceră’ şi pe principiul bunei-credinţe, spre a se preveni abuzul de procedura Articolului 50.
Camera Comunelor a parlamentului de la Londra începe marţi cinci zile de dezbateri asupra Brexit-ului, înainte de votul din 11 decembrie cu privire la acordul încheiat de prim-ministrul Theresa May cu Uniunea Europeană şi la declaraţia politică privind relaţiile viitoare cu UE. AGERPRES