Dorin Dumitran, psihologul criminalist care l-a făcut pe Gheorghe Dincă să recunoască, a vorbit recent, la Digi24, despre cum l-a făcut pe criminalul din Caracal să vorbească. Acesta îl descrie pe Dincă drept un om rezistent.
„În afară de cele peste 60 de ore de filmări și audieri și de luptă cu el, în noiembrie a cedat”, a spus comisarul șef Dorin Dumitran, psiholog criminalist la IGPR.
Școlit de FBI, psihologul criminalist Dumitran de la Serviciul de Analiză Comportamentală din Poliția Română este cunoscut ca cel mai bun în domeniu. De-a lungul anilor a rezolvat cazuri complexe, inclusiv cu autori necunoscuți, în care făptașii odată descoperiți au fost trimiși la ani grei de închisoare.
Cum a cedat Gheorghe Dincă
„Dincă este un tip particular. M-a frapat rezistența (lui Dinca, n,r.) și am plecat de la audieri cu dorința de a scoate la lumină întregul adevăr judiciar alături de colegii mei. (Reporter: Ce înseamnă că a cedat?) Sunt o serie de elemente care te conduc la conturarea unei declarații sincere și la o atitudine sinceră dar asta s-a realizat în timp iar frângerea rezistenței s-a realizat în timp în condițiile respectăriii deontologiei profesionale.”, a declarat Dorin Dumitran, profiler IGPR despre Gheorghe Dincă.
„0,01% mărturisesc adevărul din prima și cred că aș putea pune mai multe zerouri. Este un care pe care, este vorba despre un duel, este vorba despre un duel judiciar care s-a jucat cu cărțile pe față. Dar corect și bărbătesc (Reporter: L-ați văzut plângând?) Da. (Reporter: Cât de des?) Nu am numărat, n-am numărat!”, mai spune comisarul șef.
Profilerul Poliției Române este de părere că situația din cazul Caracal aduce în discuție fenomenul blamării victimelor
„Mintea noastră preferă să găsească tot felul de justiticări: poate dacă nu se îmbrăca așa, poate dacă nu consuma alcool, poate nu se întâmpla ce s-a întâmplat. Este o revictimizare care se întâmplă și care este regementată la nivel internațional. O situație în care victima devine a doua oară victimă prin felul în care este tratată de poliție de organele judiciare prin felul în care este expusă, adică retrăiește o altă traumă”, adaugă Gabriela Groza, psiholog și avocat.