Liviu Dragnea pare să facă tot posibilul pentru a fi eliberat din închisoare prin anularea ultimei sale condamnări definitive la 3 ani şi jumătate de detenţie. Astfel, fostul lider PSD încearcă prin toate mijloacele pentru a pleca din recea sa celulă de la Rahova. Cu toate că miercuri trebuia să se prezinte în faţa judecătorilor, lucrurile au luat o turnură neaşteptată.
Liviu Dragnea ar fi trebuit să ajungă din nou în faţa judecătorilor astăzi pentru a cere să fie eliberat din puşcărie, fiind vorba de a patra cerere de eliberare. Cu toate acestea, inedit este faptul că niciunul dintre avocaţii aleşi de el nu a venit însă miercuri la proces, astfel că întreaga şedinţă a fost amânată pentru data de 18 februarie. Aceştia au invocat probleme medicale, iar fostul lider PSD spune că nu ar vrea să fie reprezentat de altcineva.
Dragnea vrea să scape de închisoare
Cererea de eliberare a lui Dragnea va fi analizată şi de judecătoarea care a protestat anul trecut faţă de schimbările aduse de PSD legilor Justiţiei. Fostul șef al PSD voia iniţial să-și încerce din nou norocul la Tribunalul București cu o contestație la executare. Dacă va fi acceptată, Dragnea va fi pus în libertate. Până la începutul anului și până în momentul de față a avut doar eșecuri în privința eliberării. Două contestații au fost respinse de magistrații de ÎCCJ.
Judecătoarea care trebuia să intre astăzi în sală și să judece contestația este magistratul care, în urmă cu doi ani de zile, a depus un memoriu din partea Asociației Forumului Judecătorilor din România, prin care se plângea de Liviu Dragnea și de anumite aspecte pe care le-ar fi făcut acesta când era la guvernare. Această judecătoare a făcut o cerere de abținere, care i-a fost respinsă. Apoi, cei doi avocați ai lui Dragnea au făcut o cerere de recuzare, iar această cerere a fost respinsă.
Apărarea lui Liviu Dragnea are misiunea de a îi explica judecătorului recuzat Maria Manuela Orzață de ce clientul lor ar trebui lăsat în libertate iar decizia de condamnare definitivă la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare anulată.
Concret, după respingerea cererii de recuzare făcută de avocații lui Dragnea deși magistratul Orzață încercase să se abțină dar colegiul de conducere al instanței a stabilit că nu este cazul, acum apărarea fostului șef al PSD trebuie să expună în fața acestui magistrat motivele pentru care ei consideră ca fiind nelegală decizia ICCJ care l-a aruncat pe clientul lor în spatele gratiilor.
Avocații lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, cea care la apărat și la momentul judecării apelurilor din dosarul angajărilor fictive, și Corneliu Liviu Popescu, cel care l-a apărat și pe fostul premier al României, Adrian Năstase, au avut de explicat în 30 ianuarie în fața a trei judecători de la ICCJ de ce clientul lor ar fi încarcerat nelegal.
Completul de trei judecători care a analizat contestația la executare a fost format din președintele Florentina Dragomir și judecătorii Ionuț Matei și Alina Ioana Ilie. Cei trei magistrați se numără printre judecătorii fermi ai instanței astfel că misiunea apărării lui Dragnea a devenit și mai dificilă.
Între cele mai răsunătoare condamnări dictate de magistratul Matei se numără cele din dosarele fostului premier al României Adrian Năstase, a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a lui Gigi Becali sau Gregorian Bivolaru.
Desființați de procurorul DNA și de judecătorii ICCJ
Procurorul DNA prezent la ședința de judecată la care a fost dezbătută contestația la executare a lui Liviu Dragnea a explicat judecătorilor de ce argumentele apărătorilor fostului șef PSD nu pot fi avute în vedere.
Concret magistratul DNA a combătut afirmațiile avocaților lui Dragnea care spun că Dragnea stă încarcerat în baza unei decizii date inițial de un complet format nelegal. Procurorul arată că deși CCR a constatat un viciu privind formarea completelor de trei judecători de la instanța supremă aceeași Curte a stabilit clar care cauze intră sub incidența motivării respectivei decizii.
„DNA cere respingerea ca nefondată a contestației. CCR a stabilit căror hotărâri judecătorești le este aplicabilă decizia. Decizia CCR nu cuprinde ipoteza apărării lui Dragnea.
Instanța care l-a judecat pe deținut Liviu Dragnea e prevăzută de lege. Instanța supremă era competentă după calitatea persoanei și după regulamentul de organizare a ICCJ care prevede existența completului ce l-a condamnat pe Dragnea.