Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a hotărât marţi revocarea mandatului de arestare preventivă emis pe numele fostului primar Radu Mazăre în dosarul Polaris, decizia fiind definitivă.
„Admite contestaţia formulată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan împotriva încheierii din 13 septembrie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 4.453/1/2015. Desfiinţează încheierea contestată şi în rejudecare: în temeiul art. 242 alin. 1 din Codul de procedură penală revocă măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan prin mandatul de arestare preventivă nr.1/10 ianuarie 2018 emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală în dosarul nr. 4.453/1/2015„, se arată în decizia instanţei.
Radu Mazăre rămâne însă în penitenciar, deoarece el are o condamnare definitivă de 9 ani închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.
În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost condamnat în luna mai, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Conform DNA, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator era fostul deputat Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Conform DNA, mita a fost primită prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi o firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.