Potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3, în şedinţa de Guvern de miercuri, 22 februarie, s-a menționat faptul că compania OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate impusă de statul român companiilor de energie din România.
OMV va achita taxa de solidaritate
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la începutul lunii februarie că taxa de solidaritate va fi achitată de toate companiile din energie, inclusiv de OMV Petrom. Ministrul a precizat că acest lucru se va întâmpla până la finalul lunii iunie, iar până atunci ANAF va continua verificările.
„Nu am fost consultați atunci când s-a realizat acest regulament. Ceea ce vom vedea la final, la nivelul lunii iulie, este că aceste companii vor achita taxa de solidaritate.
Toate elementele despre care dumneavoastră mi le cereți ca detalii sunt în atributul ANAF și există instrumente prin care elementele pe care le-a enunțat o anumită companie să se vadă dacă sunt corecte sau incorecte”, a declarat Adrian Câciu.
Mai mult, Adrian Câciu, a susţinut luna trecută că i-a cerut şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să realizeze controale tuturor companiilor, inclusiv companiei OMV Petrom care nu a plătit taxa de solidaritate.
„Am solicitat şi domnului preşedinte Heiuş (preşedinte ANAF – n.red) să facă o analiză pe toate companiile. Din punctul meu de vedere nu am dubii că această contribuție nu va fi plătită inclusiv de către această companie (OMV Petrom-n.red)”, a tdeclara Adrian Câciu în ianuarie.
OMV susține că nu datorează nimic statului român
Datele au arătat că cifra de afaceri a OMV Petrom în sectoarele prevăzute de Ordonanţa 186/2022 pentru plata contribuţiei de solidaritate este sub 75% şi astfel nu datorează această taxă către statul român. Însă, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, atunci bineînţeles că o va plăti, a declarat, joi, 2 februarie, într-o conferinţă de presă, Alina Popa, directorul financiar al companiei.
„O să explic puţin tot contextul, ca să fie mai clar. Ordonanţa de Urgenţă 186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul european 1854/2022 stabileşte ca fiind în scopul contribuţiei de solidaritate contribuabilii care au cel puţin 75% în sectoarele de activitate de ţiţei, de gaze naturale, cărbune şi rafinării, precizând codurile CAEN care se referă la aceste activităţi.
OMV Petrom are activităţi şi în alte sectoare, activităţi care au alte coduri CAEN, respectiv în special activităţi în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, dar şi producţie de electricitate.
De aceea, în baza Ordonanţei 186 şi a Regulamentului european, făcând toate calculele, am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective sub 75%. Astfel, nu datorăm această taxă.
În situaţia în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînţeles că vom plăti, aşa cum plătim întotdeauna toate taxele, contribuţiile acolo unde suntem obligaţi şi trebuie să le plătim.”, a explicat atunci Alina Popa pentru presă.