Potrivit prof. dr. Ion Fulga, existența substanței active Roxadustat în suplimentul nutritiv ingerat de Simona Halep poate fi cauza unei modificări intenționate a procesului de fabricație.
„Trebuie să fie vorba de o intenție, o acțiune dorită de modificare a procesului de fabricație. Nu poate să fie altceva!”, a spus acesta, potrivit Pro Sport.
Farmacologul a comparat cantitatea infimă de Roxadustat din testul doping pozitiv al jucătoarei de tenis cu cea calibrată în medicamentul Evrenzo, produs într-o fabrică certificată.
„Este foarte greu de contaminat în acest fel un supliment nutritiv! Roxadustat are cantitatea minimă eficace, doză minimă eficace de 20 de miligrame”, a explicat el.
Suplimentul nutritiv luat de Simona Halep ar fi putut fi contaminat intenționat
Prof. dr. Ion Fulga spune că singura explicație pentru contaminarea suplimentului nutritiv luat de Simona Halep este modificarea procesului tehnologic.
„Sigur, modificarea procesului tehnologic, se poate ! Modificarea formulei de fabricație se poate…dar voit ! S-ar putea ca producătorul, care este un om care nu ține seama de nicio morală, nici de lege, să facă intenționat asta și să nu declare. Întâmplător, nu se poate!”, a spus el.
„O companie de medicamente care produce Roxadustat nu fabrică suplimente nutritive”, a mai precizat farmacologul.
„Nu se produc niciodată două medicamente pe aceeași linie de fabricație ! Pe o linie de fabricație se produce un singur medicament”, a asigurat prof. dr. Ion Fulga.
Este posibil ca Roxadustatul să nu fie detectat într-un test de urină
Farmacologul a mai spus că există posibilitatea ca Roxadustatul să nu fie detectat într-un test de urină.
„Este posibil ca o substanță ca Roxadustat să nu fie depistată într-un test de urină! Depinde de structura sa chimică. În principiu, medicamentele sunt de două feluri: solubile în apă și hidrosolubile sau solubile în grasimi sau liposolubile. Cele hidrosolubile se elimină, dominant, prin urină. Cele liposolubile se elimina prin metabolizare, în principal, hepatică…Fiecare substanță are proprietăți chimice. Proprietățile chimice ale unei molecule nu se modifică indiferent cu ce se amestecă”, a explicat acesta.
„Detectarea electroforetica, faimosul HPLC, High Performance Liquid Chromatography (n.r. cromatografie lichidă la înaltă presiune=tehnică în chimia analitică utilizată pentru a separa, identifica și cuantifica fiecare componentă dintr-un amestec). Moleculele migrează în campul electroforetic în funcție de masa lor moleculară Masa lor molecularănu se modifică indiferent cu ce le amestecați!”, a mai spus prof. dr. Ion Fulga.