Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care i-a ţinut pe poliţişti în faţa casei lui Gheorghe Dincă, nu se mai ocupă de ancheta de la Caracal. Procurorul face însă acum o mutare surprinzătoare.
Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care s-a ocupat iniţial de cazul de la Caracal şi care i-a ţinut pe poliţişti în faţa casei lui Gheorghe Dincă, a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Secţiei pentru procurori a CSM de a-l suspenda din funcţie pe perioada cercetării disciplinare, potrivit stiripesurse.ro. Contestaţia a fost depusă pe 7 august. Cauza se află în procedură prealabilă, primul termen de judecată urmând a fi stabilit ulterior.
Cristian Ovidiu Popescu a fost suspendat din funcţie pe 1 august de către Secţia pentru procurori a CSM, întrunită pentru a discuta cazul lui, după ce Inspecţia Judiciară a început ancheta disciplinară. „În şedinţa din data de 01.08.2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în temeiul art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, suspendarea din funcţie a domnului P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare. Secţia a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei. Asupra fondului abaterii disciplinare Secţia pentru procurori se va pronunţa în eventualitatea exercitării acţiunii disciplinare de către Inspecţia Judiciară”, se arată în informarea transmisă de CSM.
„Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru procurori au dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Popescu Cristian Ovidiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal sub aspectul săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t) teza a II-a, constând în exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă. […] Procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, se arată în informarea Inspecţiei Judiciare.