Răsturnare de situație în dosarul Colectiv. Şeful DNA a respins cererea de revocare a procurorului

Colectiv

SURSA FOTO: INQUAM Photos, Liviu Chirica

Magistratul DNA care a fost repartizat în cauza incendiului de la Colectiv și care s-a opus vehement separării fostului edil și a funcționarilor de restul inculpaților, rămâne în DNA și totodată în dosarul de la instanță. Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a respins cererea Secţiei de pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind revocarea procurorului Melinda Diaconescu.

Șeful DNA Crin Bologa a respins o solicitare a Secției pentru Judecători din CSM prin care erau analizate atitudinea fermă a magistratului DNA în sala de ședință și totodată argumentele acestuia, și prin care se cerea revocarea acestuia de către șeful ierarhic superior. El a arătat că aceasta şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, atunci când a solicitat recuzarea judecătorilor din dosarul ‘Colectiv’, „cu profesionalism, onestitate şi curaj”.

Prin Hotărârea nr. 825, din data de 29 iunie 2021, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, comunicată Direcției Naționale Anticorupție la data de 23.08.2021, s-a solicitat domnului Crin-Nicu Bologa, procuror șef Direcție, revocarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, a doamnei procuror Melinda Diaconescu, care își desfășoară activitatea în cadrul Secției Judiciare Penale. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conținutul hotărârii  și a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Probleme mari pentru magistratul DNA

Magistratul DNA care este prezent termen de termen la dezbaterea apelurilor din dosarul Colectiv la Curtea de Apel București a fost luat în colimator și de președintele completului de judecată, Adina Pretoria Dumitrache, care voia să îl dea afară din sală la momentul discutării disjungerii cauzei, în 15 iunie. La acel moment magistratul s-a opus, dar instanța a disjuns cauza oricum, în ciuda opoziției procurorilor și a avocaților părților civile.

S-a format astfel încă un dosar pe lângă cel inițial în care erau apelurile iar termenul pentru cel nou, în care urmau discuții în complet de trei judecători privind funcționarii, se dăduse în luna septembrie, urmând ca dosarul inițial, cu patronii și artificierii să fie judecat mai repede, pe parcursul verii.

Curtea de Apel București a decis, în 16 iunie, în complet de divergență, respectiv de trei judecători, reconexarea dosarului care îi privea pe funcționarii din dosarul Colectiv și care fusese amânat pentru dezbateri în 22 septembrie la cel al patronilor Colectiv și Golden Ideas Firework.

 

 

Sursă foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica