Expert criminalist, chemat în dosarul lui Dan Diaconescu

În cursul zilei de luni, 4 Noiembrie, Judecătoria Constanța a dispus audierea expertului criminalist dr. Gheorghe Pop și reaudierea unei martore.

Potrivit minutei instanței, cererea de probe formulată de apărătorul inculpatului și de Ministerul Public a fost admisă doar parțial.

Instanța a aprobat audierea expertului criminalist și reaudierea martorei Borcan Alexia Anamaria, respingând alte cereri de probe pe care le-au înaintat avocații lui Dan Diaconescu și reprezentanții Ministerului Public, considerându-le „neutile”.

Decizia poate fi atacată odată cu fondul, conform prevederilor din Codul de procedură penală.

Audierea expertului criminalist și reanalizarea mărturiei sunt considerate esențiale în cadrul acestui dosar, judecătorii urmând să ia în considerare aceste noi probe la termenul următor, stabilit pentru data de 5 Noiembrie 2024.

„Admite în parte cererea de probe formulată de apărătorul inculpatului Dan Diaconescu şi de reprezentantul Ministerului Public. În baza art. 178-181 C. proc. pen., dispune audierea expertului criminalist dr. Gheorghe Pop. Încuviinţează reaudierea martorei Borcan Alexia Anamaria. Respinge ca neutile celelalte cereri de administrări de probe formulate de apărătorul inculpatului Dan Diaconescu şi de reprezentantul Ministerului Public. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată la data de 04.11.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţie prin mijlocirea grefei, conform art. 405 din Codul de procedură penală“, se arată în soluția instanței.

Dan Diaconescu
SURSA FOTO: evz.ro

Dan Diaconescu spune că este victima unei înscenări

În dosarul în care este implicat, Dan Diaconescu spune că nu este vinovat. Printre probele din dosar se află și înregistrări video care îl arată pe acesta întreținând relații sexuale cu o fată despre care se spune că este minoră și că practica prostituția, potrivit evz.ro.

Despre aceste înregistrări, fostul patron OTV spune că sunt false. Mai precis spune că sunt deepfake-uri realizate cu aplicația chinezească ZAO.

Ce este un deepfake?

Un deepfake este o tehnologie bazată pe inteligență artificială (IA) care permite manipularea sau generarea de imagini și videoclipuri ce par a fi reale, dar care sunt, de fapt, false. Această tehnologie folosește rețele neuronale, în special tehnici de deep learning și generative adversarial networks (GANs), pentru a înlocui fața sau vocea unei persoane cu cele ale altcuiva, făcând ca rezultatul să pară autentic.

În videoclipuri deepfake, de exemplu, fața unei persoane poate fi înlocuită cu cea a unei celebrități sau a unui politician, iar aceste falsificări pot fi atât de sofisticate încât e dificil de spus că nu sunt reale. Deepfake-urile pot fi folosite în diverse moduri, de la divertisment (în filme sau meme-uri) la activități periculoase, cum ar fi dezinformarea sau manipularea opiniei publice.