Premierul Florin Cîțu a făcut miercuri declarații la Palatul Victoria, din care a lăsat să se înțeleagă că se va da dovadă de foarte mare parcimonie la realizarea bugetului pentru 2021.
În acest scop, Cîțu le cere miniștrilor să realizeze un inventar foarte exact al cheltuielilor care vor trebui realizate la fiecare minister.
Bugetul, prezentat în Parlament pe 4 februarie
Astfel, fiecare ministru va trebui să prezinte pe 4 februarie un memorandum cu privire la companiile de stat aflate în subordine.
În baza acestor documente, se va stabili dacă operatorii economici cu capital public, care au pierderi, vor primi sau nu sprijin financiar de la stat.
Florin Cîţu a declarat că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021 iar în acest sens a afirmat că propunerea este ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie.
”Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021 toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus el.
”Miniștrii vor avea șansa de a-și cunoaște foarte bine ministerele”
De asemenea, se intenționează ca toate proiectele de investiții care pot fi finanțate cu fonduri eruopene să nu mai primească fonduri de la bugetul de stat, a explicat miercuri Florin Cîțu.
Iar miniștrii vor avea șansa de a-și cunoaște foarte bine ministerele: ce companii au în subordine, de ce proiecte de investiții trebuie să se ocupe.
”Vreau ca doar investițiile care pot fi făcute în acest an să fie bugetate, vom avea o bugetare foarte riguroasă”, a mai spus Premierul Florin Cîțu.
Predictibilitate pentru mediul de afaceri
”Mediul de afaceri are din partea mea cea mai mare predictibilitate – am spus că nu se va umbla la taxe, nu vom umbla”, a adăugat Cîțu.
El a precizat că ia în calcul reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2024.
Pentru 2021, deficitul bugetar ar trebui să fie de sub 7% din PIB.
Premierul a mai arătat că medicii de familie vor fi motivați financiar pentru a participa la campania de vaccinare.
Se pregătește un act normativ care va stipula ce sume de bani vor primi medicii care participă la campania de vaccinare.
”Campania de vaccinare merge bine”
”În România, campania de vaccinare merge bine”, a dat asigurări Florin Cîțu.
El a adăugat că trebuie să aducem mai multe vaccinuri, dar aici suntem dependenți de Uniunea Europeană.
”Am avut o discuție și cu domnul Hunor și cu domnul Barna, și eu vreau ca școlile și restaurantele să fie deschise pe 8 februarie”, a mai spus Cîțu.
”În România există interes pentru vaccinare și nu se pune problema să introducem un stimulent pentru cei care vor să se vaccineze”, a adăugat Premierul.
Sursă foto: INQUAM /Octav Ganea.