Studiul care răstoarnă tot ce știam. Imunitatea naturală, mai puternică decât vaccinurile
Descoperirea are loc pe fondul unor dezbateri tot mai frecvente în SUA, privind punctele forte ale imunității naturale versus imunitatea dobândită prin vaccinare, informează France24.
Autorii lucrării au avertizat, însă, împotriva ”dependenței de infecție”, ca strategie, având în vedere riscurile mai mari pentru persoanele nevaccinate, impactul pe termen lung al Covid-19 și decesul, comparativ cu cele ale persoanelor vaccinate.
„Virușii se schimbă în mod constant, inclusiv virusul care provoacă Covid-19”, precizează CDC într-un comunicat.
„Nivelul de protecție oferit de vaccinare s-a schimbat în timpul perioadei de studiu. Vaccinarea rămâne cea mai sigură strategie de protecție împotriva Covid-19”, spune CDC.
Analiza a fost efectuată înainte de apariția variantei Omicron, pentru care atât imunitatea dată de vaccin, cât și cea din infecție, par să se fi diminuat, și înainte ca dozele booster să fie disponibile pe scară largă.
Înainte de Delta, vaccinarea conferea o imunitate mai mare decât infecția
Înainte ca Delta să devină dominantă, vaccinarea conferea o imunitate mai mare decât infecția. Dar relația s-a schimbat când varianta a devenit predominantă, la sfârșitul lunii iunie și iulie. Până la 3 octombrie, cazurile de infectare în rândul persoanelor vaccinate, care nu trecuseră prin boală, au fost de aproximativ șase ori mai mici în California și de cinci ori mai mici în New York, comparativ cu cele ale persoanelor care nu se vaccinaseră.
Ulterior, cazurile de infectare au fost substanțial mai mici (și de 29 de ori în California) în rândul persoanelor care au trecut prin boală și de 15 ori mai mici (în New York) în rândul persoanelor nevaccinate, în comparație cu cei care au fost vaccinați. Spitalizările au urmat și ele un model similar.
Date similare au reieșit și în studiul israelienilor
Alte cercetări, inclusiv o cercetare din Israel, din vară, au descoperit că imunitatea naturală a fost mai puternică decât vaccinurile, pe perioada în care Delta a dominat țara. Aici, evoluţia subiecţilor a fost evaluată în funcţie de trei modele statistice, după patru criterii: infectarea sau reinfectarea cu SARS-CoV-2, manifestarea simptomatică a bolii, spitalizarea şi decesul.
Perioada de urmărire a fost 1 iunie-14 august 2021, când varianta Delta era dominantă în Israel.
Potrivit medicilor israelieni, grupul persoanelor vaccinate cu ambele doze a prezentat un risc de 13,06 ori mai mare de infectare cu varianta Delta, în comparaţie cu grupul celor nevaccinaţi şi care trecuseră anterior prin boală.
Concluzia a fost că imunitatea naturală aduce o protecţie de durată şi mai puternică împotriva infectării, bolii simptomatice şi spitalizării cauzate de varianta Delta, în comparaţie cu imunitatea conferită de vaccinarea cu două doze de Pfizer.