Răsturnare de situație în privința campaniei de vaccinare în Europa: Cancelarul austriac aduce UE grave acuzații!

epa06285486 Austrian Foreign Minister and leader of the Austrian Peoples' Party (OeVP), Sebastian Kurz, leaves after delivering a press statement at the party headquarters in Vienna, Austria, 24 October 2017. Kurz announced his plans to start coalition negotiations for a new Austrian government with the right-wing Austrian Freedom Party (FPOe). EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Răsturnare de situație în privința campaniei de vaccinare în Europa: Cancelarul austriac acuză autoritățile europene că trag sforile ca unele țări să fie avantajate în dauna celorlalte, pentru a primi doze de vaccinuri anti - Covid-19.

Răsturnare de situație în privința campaniei de vaccinare în Europa: Cancelarul austriac aruncă în spațiul public o serie de acuzații care vor amplifica și mai tare dezbinarea dintre țările europene.

Sebastian Kurz pune Uniunea Europeană la zid, acuzând nereguli grave în distribuția vaccinurilor către țările membre.

Răsturnare de situație în privința campaniei de vaccinare în Europa: Unii sunt mai egali

Cancelarul austriac a acuzat vineri anumite state membre ale Uniunii Europene (UE), fără a le numi, că au negociat în culise ”contracte” cu laboratoarele, ceea ce a dus la o repartizare inechitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 între ţări, transmite AFP.

”Există indicii potrivit cărora ar exista o instanţă, un bazar unde au fost încheiate acorduri suplimentare între statele membre şi companii farmaceutice”, a declarat în faţa presei Sebastian Kurz, care a avut un schimb de opinii pe acest subiect cu liderii belgian, grec, polonez, sloven şi ceh.

”Trebuie să vedem cine a semnat contractele”, a adăugat Kurz. El a subliniat că aceste contracte sunt ”secrete” şi că nu le va putea consulta, lansând şi un apel ”urgent la transparenţă totală”.

Comisia Europeană apără mecansimul

Potrivit cancelarului austriac, Malta va primi astfel ”până la de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria” până în vară, iar Ţările de Jos vor obţine ”de două ori mai multe doze decât Croaţia până la finalul lui iunie”.

Uniunea Europeană a apărat existenţa unui astfel de mecanism. ”Comisia are ca punct de plecare distribuirea de doze pe baza populaţiei, dar statele membre pot cere să primească un vaccin în plus decât un altul”, a explicat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

”Aceste contacte pot interveni direct între un stat membru şi un laborator în particular în cadrul unui comitet director, după desfăşurarea de discuţii între toate statele membre”, a explicat el.