Rusia lansează noi acuzații la adresa SUA. Kremlinul susține că urmăresc să însceneze utilizarea unor arme chimice sau nucleare
Mai precis, agenția de presă rusă de stat TASS l-a citat pe șeful Forței ruse de protecție împotriva radiațiilor, chimiei și biologice, Igor Kirillov. Acesta susține că „scenariile de acuzare a Rusiei sunt planificate”.
„SUA au trei moduri de a acuza Rusia că folosește arme de distrugere în masă în Ucraina. Scenariile de acuzare a Rusiei sunt planificate. Primul este un incident înscenat sub un steag fals, cel mai probabil. Al doilea este folosirea sub acoperire a armelor de distrugere în masă în cantități mici pentru a suprima voința și capacitatea de a rezista. Al treilea, și cel mai puțin probabil scenariu, este folosirea deschisă a armelor de distrugere în masă pe câmpul de luptă în cazul în care armele convenționale nu reușesc, cel mai probabil într-o zonă de luptă”, susține Igor Kirillov.
Acuzațiile lansate de Kirillov nu se opresc aici
De asemenea, Kirillov acuză conducerea ucraineană că „se gândește serios să atace depozitarea deșeurilor radioactive la Uzina chimică Pridnestrovsky”
„În plus, conducerea ucraineană se gândește serios să atace depozitarea deșeurilor radioactive la Uzina chimică Pridnestrovsky din localitatea Kamenskoye din regiunea Dnepropetrovsk”, a spus Kirillov.
Șeful Forței ruse de protecție împotriva radiațiilor spune că al doilea scenariu implică utilizarea secretă a armelor de distrugere în masă în volume mici. De regulă, astfel de declarații din partea Moscovei sunt îngrijorătoare.
Rusia investighează o știre din presă privind prezența forțelor speciale britanice SAS în Ucraina
Cel mai important organism de anchetă de stat din Rusia a anunțat sâmbătă că analizează un raport al presei ruse care susține că experți în sabotaj din cadrul forțelor speciale britanice SAS au fost desfășurați în vestul Ucrainei, relatează Reuters
Special Air Service este o forță militară de elită antrenată pentru a efectua operațiuni speciale, de supraveghere și contraterorism. Sâmbătă, agenția de știri rusă RIA Novosti a citat o sursă de securitate rusă care a declarat că aproximativ 20 de membri SAS au fost trimiși în regiunea Lviv.
Într-o declarație, comitetul de anchetă a declarat că va verifica raportul potrivit căruia aceștia ar fi fost trimiși „pentru a ajuta serviciile speciale ucrainene în organizarea de sabotaje pe teritoriul Ucrainei”.
Ministerul britanic al Apărării nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la ancheta rusă, ca răspuns la o solicitare Reuters.
Marea Britanie a declarat că a trimis instructori militari în Ucraina la începutul acestui an pentru a instrui forțele locale în utilizarea armelor antitanc, dar guvernul britanic a declarat pe 17 februarie – cu o săptămână înainte de invazia Rusiei – că a retras toate trupele, cu excepția celor necesare pentru a-și proteja ambasadorul.
Nu era clar ce măsuri intenționează să ia Comisia de anchetă ca răspuns la orice implicare a SAS în Ucraina. Dar faptul că se investighează posibila prezență a forțelor unei țări NATO este semnificativ, având în vedere că Rusia a emis avertismente către Occident pentru a nu sta în calea „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina.