Răsturnare de situație în Rusia! Lucrurile merg mai bine ca niciodată pentru Moscova: Venituri record din exporturi

rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia ar putea da marea lovitură. Deși a atacat Ucraina și în ciuda sancțiunilor impuse de Occident, o analiză arată că lucrurile ar putea merge mai bine ca niciodată pentru Moscova. Despre ce este vorba?

Rusia ar putea da marea lovitură. Agenția de presă Bloomerg a făcut o serie de estimări, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că Rusia ar putea încasa venituri record pentru exporturile sale de gaze naturale, petrol și alte resurse energetice.

Mai exact, cursa citată arată că deși Rusia și economia sa au fost vizate de un val de sancțiuni fără precedent după invadarea Ucrainei însă Uniunea Europeană, principala destinație a gazelor naturale rusești, până acum, totul s-a rezumat la măsuri limitate precum interzicerea investițiilor în sectorul energetic rusesc.

Totodată, există mari îngrijorări în legătură cu o interdicție completă asupra importurilor de gaze naturale și petrol din Rusia. Un semnal de alarmă în acest sens a venit de la premierul ungar Viktor Orbán, care declara în urmă cu mai bine de o săptămână că Ungaria nu va susține o astfel de măsură, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a trimis un mesaj tăios în acest sens.

Răsturnare de situație pentru Occident?

Lucrurile s-ar putea întoarce însă în favoarea Rusiei. „Cel mai important factor din actualul excedent al balanței comerciale al Rusiei continuă să arate solid”, notează economistul Robin Brooks într-un nou raport al Institutului de Finanțe Internaționale cu privire la exporturile energetice ale Moscovei, arată Bloomberg.

Totodată, acesta a mai adăugat că nici sancțiunile nu pot opri acest lucru. „Chiar și cu actualele sancțiuni în vigoare, fluxurile substanțiale de valută forte par că vor continua în Rusia. Veniturile din hidrocarburi sunt o linie de supraviețuire pentru economia rusă, ajutând la atenuarea impactului a unor sancțiuni altfel severe și la amânarea unei crize de cont curent”, subliniază și jurnalistul Scott Johnson de la Bloomberg Economics.

Menționăm faptul că, la momentul actual, Rusia furnizează 40% din gazul UE. Totul s-ar putea schimba însă dacă Executivul comunitar va decide să interzică importurile de gaze naturale și petrol din Rusia, urmând exemplul Statelor Unite.

Ce spun liderii europeni?

Amintim faptul că Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat luni că blocul comunitar va introduce de urgență noi sancțiuni împotriva Rusiei după descoperirea unui număr mare de cadavre de civili în regiunea Kievului, în special la Bucha.

La rândul său, Emmanuel Macron declara tot în cursul zilei de luni că susține noi sancțiuni împotriva Rusiei, referindu-se la petrol și cărbune, nu și la gazele rusești. De cealaltă parte,  Christine Lambrecht, ministrul german al apărării, a afirmat că UE trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, un semnal foarte important dat de Berlin.

O reacție în acest sens a venit și de la premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a declarat însă luni, în timpul unei conferințe de presă, că Germania este principalul obstacol în calea impunerii unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.