„Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, revine cu precizări în ceea ce priveşte apariţia, în România, a aşa-numitului ‘drog Zombie’. Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi. Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP). Persoanele care distribuiau, în zona Turda şi Câmpia Turzii, substanţe psihoactive deja existente pe piaţa din România, au fost arestate de autorităţile competente”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Antidrog.
ANA anunţă că, vineri, la Câmpia Turzii, va avea loc o nouă întâlnire de lucru pe tema prevenirii consumului de substanţe psihoactive, la care vor participa reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Cluj şi conducerea Primăriei Câmpia Turzii.
Comunicatul ANA vine după ce Avocatul Poporului s-a sesizat marţi din oficiu cu privire la situaţia a numeroşi tineri care au fost găsiţi prăbuşiţi pe străzile din Câmpia Turzii.
Conform Avocatului Poporului, presa a prezentat, în 19 septembrie, imagini cu tineri din oraş care ar fi consumat un drog de mare risc, denumit „Zombie”. Imaginile difuzate de presă arată mai mulţi tineri care par a fi sub influenţa drogurilor şi care au fost găsiţi pe trotuare şi în parcurile din localitatea respectivă.
Agenţia Naţională Antidrog susţine că, prin Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, marți, după publicarea unor imagini cu numeroşi tineri surprinşi prăbuşiţi pe străzile oraşului Câmpia Turzii, judeţul Cluj, care s-ar fi aflat sub influenţa drogului „Zombie”.
Drogurile „Zombie” pot avea efecte cutremurătoare asupra sănătăţii fizice şi psihice asupra celor care le consumă. Efectele secundare pot fi de-a dreptul înfricoşătoare, ajungând chiar până la convulsii sau comă, explică Tudor Ciuhodaru, medic primar în Medicina de Urgenţă.
„Povestea nu e chiar nouă. Vorbim de droguri de sinteză, de design, de aşa-zisele etnobotanice sau săruri de baie care pot avea efecte importante asupra sănătăţii. Aici vorbim de realizare de depersonalizare. Efectele neuropsihice şi motorii sunt pe primul plan.
Pe de altă parte, vorbim despre efectele cardiovasculare cu tulburări paroxistice de ritm: creşterea tensiunii arteriale. Pe partea de afectare respiratorie hepatică, renală sunt unele dintre acestea care consumate pe cale inhalatorie injectabilă sau injerabilă produc numeroase efecte secundare. Se poate ajunge în comă cu sindrom convulsivant ce necesită măsuri de terapie intensivă, resuscitare polemică.