UPDATE
Directorul de la Ambulanţa Gorj vine cu noi precizări. Mai exact, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţa Gorj, Constantin Mitroi, afirmă că şeful Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Gorj, Adrian Virgil Dobrin, care avea o formă gravă de COVID-19, nu a murit în ambulanţă, ci la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea, unde fusese dus după ce o siguranţă de la panoul electric al autospecialei medicale s-a stricat, făcând ca ventilatorul care îl ajuta pe pacient să respire să fie nefuncţional. Mitroi susţine că pacientul a fost ventilat cu ajutorul balonului.
Totoată, managerul Serviciului de Ambulanţă Gorj neagă că şeful din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică care a murit în urma unei forme grave de COVID-19 ar fi decedat în ambulanţă, în tip ce era transportat spre un spital din Capitală. El susţine că acesta a murit la spitalul din Râmnicu Vâlcea, la două ore şi jumătate după ce a fost dus acolo.
”Pacientul respectiv nu a decedat în ambulanţă. Pacientul a fost preluat de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, în jurul orei 15:02 – 15:03, sâmbătă, într-o stare destul de gravă, pe ventilator, pentru a fi transportat la Spitalul Universitar din Bucureşti. La intrarea în Râmnicu Vâlcea ventilatorul nu a mai funcţionat pentru că una dintre siguranţele din tabloul electric al maşinii a cedat, dar echipajul de pe ambulanţă a trecut pe ventilare manuală pe balon şi a luat hotărârea, împreună cu Dispeceratul, ca pacientul să fie dus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea.
La 17:30 pacientul a fost predat în Unitatea de Primiri Urgenţe din Râmnicu Vâlcea, unde a fost stabilizat iniţial. După stabilizarea iniţială, pe parcurs, starea de sănătate a pacientului a început să se deterioreze, iar la ora 20:00 pacientul a intrat în stop cardiac. Toate intervenţiile şi manevrele de resuscitare au fost inutile”, a declarat managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj pentru News.ro.
În același timp el a mai explicat că autosanitara care l-a preluat pe şeful din cadru Direcţiei de Sănătate Publică Gorj este una nouă și a fost primită în anul 2019. Totodată, el a mai adăugat că cedarea siguranței nu poate fi prevăzută și cedează pur și simplu.
”Problema e că cedarea siguranţei nu putea să o prevadă nimeni. A cedat pur şi simplu. Nu poţi să prevezi că siguranţa respectivă o să cedeze astăzi, mâine sau poimâine”, a adăugat Mitroi.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Este tragedia momentului în România. Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum. Şeful Sanepid Gorj, Adrian Virgil Dobrin, care era infectat cu coronavirus în stare gravă, a murit în ambulanţa care-l transporta la Bucureşti.
În ceea ce privește cauza morții, potrivit gorjonline.ro, se pare că autospeciala care-l transporta ar fi rămas fără oxygen.
Sursa citată mai precizează că Dobrin fusese confirmat cu COVID-19, iar starea sa de sănătate s-a agravat și a fost nevoie de internarea acestuia la Terapie Intensivă la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Bărbatul avea 47 de ani și a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus la data de 1 martie.
Potrivit antena3.ro, în timpul transportului, între Horezu şi Vâlcea, staţia de oxigen de la Ambulanţă s-a defectat, iar pacientul a fost dus la Serviciul de Urgenţă al Spitalului din Vâlcea. Bărbatul a fost resuscitat, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.
România nu este pregătită
Medicul Tudor Ciuhodaru a reacționat și el la scurt timp după tragedie. Potrivit acestuia, România are nevoie de un sistem de intervenție de urgență, care să fie adaptat la creșterea populației. El a vorbit și despre dotarea ambulanțelor și despre siguranța pe care acestea o oferă pacienților.
„Este o problemă de sistem până la urmă și nu este singura dată când relatați astfel de cazuri cutremurătoare (…) Ar trebui să avem un sistem de intervenţie de urgenţă adaptat la creşterea populaţiei. Uitaţi-vă cât timp de aşteptare şi cât de tardivă este intervenţia uneori, iar din păcate vedem cât amatorism este în aceste intervenţii. Pe de altă parte, când vorbim despre dotare şi despre personalul de pe ceea ce înseamă ambulanţă, mă întreb şi eu, dumneavoastră plecaţi cu maşina la drum lung dacă nu aveţi siguranţă în maşină?”, a spus medicul la Antena 3.
Totodată, el a mai precizat că toată aparatura medicală trebuie verificată și este nevoie și de rezerve, pentru că unele aparate se defectează. Medicul a vorbit și despre modul în care intervenția a fost realizată, dar și despre problemele apărute.
„Trebuie ca aceste aparate să fie verificate. Trebuie să existe şi o posibilitate de rezervă, pentru că, da, aparatele se mai şi defectează. Nu ştim exact ce s-a stricat acolo, dar există şi alte posibilităţi de ventilaţie. Se poate face în condiţii de urgenţă altfel de ventilaţii, pe balon, pe mască, nu ştim exact care este situaţia de acolo. A treia problemă este ce tip de categorie de personal era acolo, dacă avea instructajul necesar, dacă ştia ce să facă în asfel de situaţii de urgenţă. Una peste alta vedem că sunt trei situaţii critice într-o astfel de problemă.
Ceea ce înseamnă calibrarea a intervenţiei în sistemul de urgenţă raportat la creşterea populaţiei şi vedem că suntem tot mai în urmă în ceea ce priveşte disponibilitatea de mijloace de intervenţie în urgenţă, iar în astfel de situaţii trebuie să existe în permanenţă un plan B. De la posibilităţile de a avea un aparat care să compenseze, să fie de rezervă, în momentul în care există o astfel de situaţie critică. Pe de altă parte trebuie să ştie cei de acolo, depinde ce pregătire au, că mai sunt unii care au aşa, câteva sute de ore cel de curs de prim ajutor, să ştie ce trebuie să facă şi să poată interveni în timp util, în aşa fel încât viaţa nimănui să nu fie pusă în pericol”, a mai spus medicul.