Evgheni Muraev, fost parlamentar ucrainean, a declarat într-o postare de pe o rețea de socializare că țara sa are nevoie de lideri noi. Surse din Marea Britanie susțin că parlamentarul este trimisul Kremlinului pentru conducerea Ucrainei după o posibilă ofensivă militară.
Evgheni Muraev, marioneta Rusiei la Kiev?
Deși unii diplomați americani își arată îngrijorarea în legătură cu bănuielile britanicilor, Rusia neagă complet această teorie denunțând-o drept ”absurdă”.
”Ucraina are nevoie de politicieni noi, ale căror politici să se bazeze doar pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi poporului ucrainean”, așa sună declarația lui Evgheni Muraev, care totodată e de părere că Ucraina nu ar trebui să fie împărțită în două tabere, pro-occidentali și pro-ruși.
”Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna în Ucraina. Poporul ucrainean are nevoie de stat de drept, pace, politici economice și sociale rezonabile și pragmatice, dar și și de lideri politici noi.
Lideri care să nu judece oamenii după limbă sau credință religioasă”, a subliniat acesta despre cum crede că ar trebui să meargă lucrurile în țara lui.
Planul ascuns al lui Vladimir Putin
Sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Rusia că liderii politici plănuiesc să trimită la Kiev un conducător pe post de marionetă. Toate acestea au avut loc în contextul în care SUA și Rusia au ajuns în aparență la o conciliere a conflictului.
Elizabeth Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a făcut o acuzație gravă.
”Conform informaţiilor noastre, Guvernul rus încearcă să instaleze un lider pro-rus la Kiev, în timp ce intenţionează să invadeze şi să ocupe Ucraina”, a spus aceasta.
Mai mult, şefa diplomaţiei britanice a denunţat “amploarea activităţii ruse ce vizează subminarea Ucrainei”.
Totodată pe lângă teoriile sale legate de deputatul ucrainian, Evgheni Muraev susține că există o conexiune mult mai profundă între politicienii ieșiți din funcție și Serviciile rusești.
”Au legături cu mulţi foşti politicieni ucraineni”, a opinat Muraev.
Autoritățile americane care se ocupă de aspectul crizei din Estul Europei s-au pronunțat în legătură cu ipoteza omologilor săi din Marea Britaniei, mai precis aceste uneltiri sunt ”profund îngrijorătoare”, după cum au declarat surse de la Casa Albă. La polul opus, Moscova a respins teoriile pe care Marea Britanie le-a denunțat.