Un nou protest violent a avut loc miercuri seară în fața parlamentului de la Sofia, unde multe persoane au fost rănite, iar un număr mare de manifestanți au fost arestați. Protestele din Bulgaria au loc de ceva timp și sunt îndreptate împotriva premierului Boiko Borisov și al proiectului prin care acesta intenționează să schimbe constituția. În timp ce afară manifestanții se băteau cu forțele de ordine, în plenul legislativului, şeful guvernului bulgar primea undă verde pentru controversatul proiect de modificare a Constituţiei.
Manifestațiile violente au început în cursul după-amiezii de miercuri, când protestatarii au încercat să-i împiedice să intre în parlament pe deputații din GERB, partidul premierului Boiko Borisov. Atunci forțele de ordine au reacționat violent, iar acest ritm s-a menținut până seara.
Miercuri seară, timp de oră și jumătate, protestatarii bulgari au aruncat cu petarde, pietre şi sticle în jandarmii care apărau sediile Guvernului şi Parlamentului. Forțele de ordine au răspuns cu gaz cu piper şi bombe asurzitoare împotrivă manifestanților. În urma ciocnirilor violente un total de 45 de persoane, inclusiv 27 de poliţişti, dar şi manifestanţi şi jurnalişti, au avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea fiind ”intoxicaţi”. Polițiștii au făcut zeci de arestări.
Proiectul de modificare a Constituției a fost aprobat
Protestatarii spun că proiectul ar fi de fapt o manevră ce i-ar permite lui Borisov să mai rămână la putere. În ciuda protestelor, premierul Borisov a obţinut voturile necesare în Parlament, pentru a-şi lansa controversatul proiect de revizuire a Constituției.
„Dragi deputați, fuga din sală nu vă salvează de rușine. Plecând, nu faceți decât să arătați că adevăratul parlament e afară, la protest. Oamenii s-au scuturat de hipnoza propagandei, au depășit frica și cer insistent să trăiască într-o țară normală.”, a spus președintele.
Premierul nu vrea să demisioneze
Premierul conservator al Bulgariei, Boiko Borisov, nu va demisiona din funcție, după prima noapte de violenţe înregistrate în timpul manifestaţiilor anticorupţie care au loc de două luni. Partidul aflat la putere, din care Borisov face parte, spune că nu vrea să cedeze la „presiuni ale bătăușilor”, potrivit France Presse, citat de Agerpres.
„În urma exceselor de ieri (miercuri – n.r.), nu vom demisiona, pentru că asta ar însemna că orice guvern ar trebui să cedeze presiunii bătăuşilor”, a declarat în parlament Toma Bikov, un responsabil al GERB, partidul aflat la putere.
Potrivit poliţiei, 126 de persoane, inclusiv 62 cunoscute de forţele de ordine, au fost arestate, 80 de poliţişti au fost răniţi iar oamenii legii au folosit spray cu piper într-un mod fără precedent, pentru a dispersa manifestanţii. Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.
„Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică”, a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.
„Pragul intolerabilului a fost trecut (…). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase”, inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat, joi, în faţa jurnaliştilor, directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.
Tensiuni mari la Sofia
De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.
„Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal” poliţia, a spus el. „Au atacat cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre din pavaj”, a adăugat el.
Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări”, în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite. Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.
Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei. Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.
Într-o declaraţie în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.