Un studiu publicat recent ar putea schimba tot ce știm despre noul coronavirus, după ce o serie de cercetări au demonstrat cum COVID-19 se afla pe teritoriul Statelor Unite încă din decembrie 2019, cu câteva săptămâni înainte de apariția sa oficială în China.
Se pare că noul coronavirus, responsabil pentru boala COVID-19, a fost prezent pe teritoriul Statelor Unite încă din decembrie 2019, asta cu mai multe săptămâni înainte de primul caz confirmat din ianuarie 2020, arată un nou studiu publicat marţi în SUA și citat de AFP.
Studiu complex, după 24.000 de probe de sânge
Cercetările au fost realizate de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, care au analizat 24.000 de probe de sânge prelevate de la voluntari din ţară între 2 ianuarie şi 18 martie 2020. Din primele informații dezvoltate de studiu, anticorpii împotriva virusului SARS-CoV-2 au fost detectaţi la nouă pacienţi – prin două teste serologice diferite pentru a minimiza riscul de fals pozitiv, lucru care demonstrează o infectare mult mai recentă decât se credea iniția.
Anticorpii apar la două săptămâni după infectare
Astfel, anticorpii căutaţi prin aceste teste (IgG) sunt cei care “neutralizează” capacitatea virusului de a infecta celulele și apar abia la două săptămâni după infectarea cu coronavirus, lucru care demonstrează că boala COVID-19 se afla de ceva timp pe teritoriul țării.
Primele eşantioane pozitive au fost preluate de la participanţi în studiu din Illinois şi Massachusetts, fiind recolatate la 7 şi, respectiv, 8 ianuarie 2020. Acest lucru sugerează că virusul i-a infectat încă de la sfârşitul lunii decembrie.
Prin urmare, aceste persoane, care nici nu se aflau nici în New York sau în Seattle, cele două oraşe considerate a fi poarta de intrare a virusului, erau infectate cu coronavirus cu mult înainte de data oficială.
Teste anticorpi, dovada infailibilă că noul coronavirus se afla deja pe teritoriu SUA înainte de primul caz oficial
“Testele anticorpilor ne permit să înţelegem mai bine răspândirea SARS-CoV-2 în Statele Unite în primele zile ale pandemiei în ţară, când testarea era limitată”, a declarat Keri Althoff, profesor de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins şi autorul principal al studiului.
Lucrările, publicate în revista Clinical Infectious Diseases, confirmă rezultate similare ale Centrelor pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), care au ajuns la aceeaşi concluzie în noiembrie anul trecut.
Sursă foto: Dreamstime