Un tribunal rus l-a pus în libertate luni pe Igor Rudnikov, redactorul-şef al unui cotidian regional cunoscut pentru anchetele sale privind corupţia elitelor locale, transmite AFP.
Rudnikov, fondatorul şi redactorul-şef al cotidianului Novîie Koliossa din Kaliningrad, enclavă rusă la Baltica, a fost arestat în noiembrie 2017 şi acuzat de tentativă de extorcare a unui responsabil de rang înalt al forţelor de ordine locale.
Parchetul a cerut condamnarea lui Rudnikov la 10 ani de închisoare, însă un tribunal din Sankt-Petersburg a decis să renunţe la acuzaţiile de extorcare de fonduri şi să-l condamne pe jurnalistul de 53 de ani la 550 de ore de muncă în folosul comunităţii, pentru ”abuz de putere”. Într-un comunicat emis luni, tribunalul a anunţat că jurnalistul ”a fost pus în libertate în sala de şedinţe”.
”Credeam că justiţia va triumfa … peste doi sau trei ani, dar nu îmi imaginam că aceasta se va putea întâmpla astăzi”, a reacţionat Rudnikov.
Susţinătorii săi au denunţat o înscenare, iar organizaţia Reporteri fără Frontiere l-a considerat pe Rudnikov ”victima unor represalii motivate politic”.
În iunie 2017, cotidianul său l-a acuzat pe Viktor Ledeniov, şeful filialei locale a Comitetului de anchetă rus, principalul organism responsabil cu anchetele penale, că deţine o vilă de lux nedeclarată. Peste câteva luni, Rudnikov a fost arestat şi acuzat că i-ar fi cerut lui Ledeniov 50.000 de dolari pentru a pune capăt campaniei negative. Jurnalistul a respins acuzaţiile.
Punerea în libertate a lui Igor Rudnikov survine la câteva zile după deznodământul cazului unui alt jurnalist, Ivan Golunov, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie publicate pe site-ul de informaţii Meduza. Golunov, arestat în iunie şi acuzat de trafic de droguri, a fost scos de sub urmărire şi pus în libertate după o mobilizare aproape fără precedent a societăţii civile şi presei ruse.