Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că autorităţile au avut discuţii privind începerea anului şcolar cu prezenţa fizică în clase de la 1 octombrie, iar până atunci cursurile să fie online, dar nu s-a luat încă o decizie în acest sens.
„Sigur că au fost discuţii pe tema asta, există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special de medici, epidemiologi, infecţionişti, care spun că atât profesorii, cât şi copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectaţi au spus că au fost în concediu sau într-un weekend într-o deplasare de concediu şi s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens.
”Decizia de deschidere a şcolii se ia în plan local”
În mod evident se va anunţa în timp util dacă se va lua o decizie, deocamdată sunt nişte opinii care au fost exprimate”, a arătat Ludovic Orban, întrebat dacă autorităţile analizează posibilitatea ca şcolile să înceapă cursurile, cu prezenţa fizică la clase, de la 1 octombrie, iar în perioada 14 septembrie – 1 octombrie cursurile să se desfăşoare online.
Premierul a precizat că, deocamdată, lucrurile sunt aşa cum au fost anunţate de Guvern.
„Decizia de deschidere a şcolii va fi o decizie care se ia în plan local la propunerea Consiliului de Administraţie, în care, repet, sunt implicaţi în Consiliul de Administraţie atât reprezentanţi ai autorităţilor locale, cât şi reprezentanţii corpului profesoral, cât şi reprezentanţii părinţilor, de asemenea, şi elevii pot să participe la decizie.
Pregătirea secțiilor de votare
Ei vor face propunerea şi decizia va fi luată pe baza propunerilor de Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului, fie în clasă, fie parţial în clasă, parţial online, fie online. Sunt lucruri care sunt cunoscute”, a spus Orban.
Întrebat dacă autorităţile sunt încurcate de alegerile locale în redeschiderea şcolilor, el a spus:
„Şi aici a fost o discuţie legată de acest subiect, tot ca un argument ca să înceapă şcoala online, în sensul ăsta a fost folosit, dar aici putem avea o soluţie, să dăm o zi liberă înainte de alegeri şi o zi liberă după alegeri, astfel încât să se poată pregăti … în şcolile în care se organizează secţii de votare”.
Foto: INQUAM / Octav Ganea