Multinaționalele ar putea fi taxate, potrivit ultimelor informații. În cursul zilei de joi, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a anunţat un acord privind reformarea sistemului fiscal internaţional.
Mai exact, ar urma să fie aplicate noi modalităţi de taxare a companiilor multinaţionale, iar printre țările care au acceptat decizia se numără și România.
De menționat este faptul că anunțul făcut de OECD vine după ce la începutul lunii iunie, premierul Florin Cîțu anunța că România nu a luat încă o decizie pe această temă.
Întrebat atunci despre poziţia României cu privire la discuţiile din cadrul OECD pentru implementarea unui nivel de taxare de cel puţin 15% pentru multinaţionale, societăţi care în general plătesc taxe destul de mici comparativ cu dimensiunea afacerilor şi a profiturilor, șeful Executivului susținea că în primă fază România vrea să știe ce înseamnă taxarea multinaționalelor pentru România.
Ce anunța premierul Florin Cîțu în urmă cu o lună
Totodată, Florin Cîțu mai preciza atunci că există doar discuții, însă nu a fost luată nicio decizie la nivelul UE. Premierul mai anunța că așteaptă decizia finală.
„România încă se uită la… avem în acest moment… La ce ne uităm noi pe taxarea multinaţionalelor, vrem să vedem ce înseamnă asta şi pentru România. Unde se taxează şi aşa mai departe. Sunt discuţii, încă nu e nicio decizie la nivelul Uniunii Europene. Vom vedea care este decizia finală”, spunea premierul Florin Cîțu la începutul lunii iunie.
El mai menționa atunci că interesul României este ca veniturile să rămână în țara unde sunt produse, subliind faptul că există mai multe detalii la care Guvernul se uită în legătură cu taxarea multinaționalelor.
„Sunt discuţii exact pe specific pentru că nu este vorba despre multinaţionale, este vorba despre unde le taxăm. Noi avem interes pentru Romania ca veniturile să rămână în ţara unde sunt produse, etc. Sunt mai multe detalii la care ne uităm”, a mai adăugat premierul.