Cercetătorii de la Universitatea Washington din Statele Unite au realizat un studiu în urma căruia s-a dovedit eficiența vaccinurilor anti-covid. Potrivit rezultatelor, niciun vaccin nu este eficient 100%, nici după administarea ambelor doze, oamenii putând fi infectați din nou.
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington din Statele Unite a fost efectuat pe eșantioanele de la 20 de lucrători din domeniul sănătății care au continuat să contracteze Covid după ce au primit ambele doze fie de vaccinul Pfizer, fie de cel Moderna.
Studiul a arătat că toți cei 20 au fost infectați cu variante de îngrijorare care au condus al doilea val de Covid în multe părți ale lumii, opt aveau varianta britanică, unul varianta sud-africană , 10 aveau una dintre cele două variante californiene și unul avea varianta braziliană.
Mai exact, rezultatele studiului au demonstrat că niciun vaccin nu este eficient la 100%, iar deși numărul persoanelor care contractă Covid după vaccinare este mic, aceste cazuri sunt mai susceptibile de a fi infectate cu variante care au apărut în ultimele luni.
În cadrul studiului, cercetătorii au comparat apoi probele colectate din acest grup cu probele colectate de la 5.174 de persoane nevaccinate care au avut Covid.
Deși toți cei din grupul vaccinat aveau o variantă de îngrijorare, doar 67% dintre persoanele nevaccinate aveau. În același timp, studiul a mai arătat că persoanele vaccinate infectate cu Covid aveau încărcături virale mari.
Dr. Pavitra Roychoudhury, autorul principal al studiului susține că noile descoperiri sunt îngrijorătoare în contextul în care există suficient virus pentru a putea fi transmis.
„Dar, spre deosebire de asta, ceea ce am văzut printre cele 20 de eșantioane ale noastre a fost că un număr dintre ele aveau de fapt încărcături virale destul de robuste. Acest lucru e îngrijorător în sensul că există cu siguranță suficient virus pentru a îl putea secvenția și, probabil, ar putea exista suficient virus pentru transmite”, a spus ea.
Aceasta a mai subliniat faptul că niciunul dintre cei 20 de pacienți studiați nu a fost spitalizat și nu se știe dacă au transmis boala mai departe.
Persoanele vaccinate se pot infecta din nou
Un alt studiu realizat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a arătat cam același rezultate. Mai exact, persoanele vaccinate care au contractat boala sunt, de asemenea, susceptibile să fie infectate cu variante.
În acest context, dr. Roychoudhury a declarat că constatarea încărcăturilor virale ridicate a arătat că este important să se monitorizeze cazurile de descoperire și a subliniat importanța continuării autoizolării.
Ea a mai subliniat faptul că monitorizarea cazurilor de descoperire ar ajuta producătorii de vaccinuri care se uită în prezent la dozele de rapel.
„Ne poate ajuta să identificăm o potențială reproiectare a vaccinurilor de rapel și să le îmbunătățim”, a mai spus medicul.
În final, dr. Roychoudhury susține că rezultatele studiului său nu au indicat faptul că vaccinurile actuale nu au fost eficiente.
„O mulțime de răspunsuri la anticorpi sunt destul de largi. Vaccinurile nu sunt concepute pentru a fi foarte specifice, așa că vor putea viza variantele”, a spus ea.
Totoadată medicul a mai adăugat că, pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, există posibilitatea a numărul cazurilor de descoperire a vaccinării să scadă, pe măsură ce nivelul infecției se reduce în populația mai largă.