Mandatul prezidențial al lui Călin Georgescu poate fi invalidat? Care ar putea fi paşii
Recent, s-a aflat din documente desecretizate că România a fost atacată de hackeri de 85.000 de ori din 33 de țări, chiar în ziua alegerilor prezidențiale.
În privința candidaturii lui Călin Georgescu, este puțin probabil să fie retrasă, mai ales că mai sunt doar două zile până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Există mai multe posibilități luate în calcul, printre care și faptul că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) ar putea interveni în acest proces.
Pentru ca CCR să respingă candidatura lui Călin Georgescu (dacă va câștiga duminică), cineva trebuie să depună o cerere oficială, arătând că acesta nu respectă regulile constituționale pentru a deveni președintele României.
Această cerere poate fi depusă fie înainte, fie după al doilea tur de scrutin, când CCR va analiza rezultatul final.
CCR nu poate acționa din proprie inițiativă decât dacă Parlamentul României inițiază un proces. De aceea, e nevoie să fie sesizată oficial. Oricine poate depune această cerere, dar trebuie să fie în scris. Dacă Georgescu câștigă duminică, Biroul Electoral Central (BEC) va trimite dosarul său la CCR, care va decide dacă validează sau nu rezultatul.
Dacă mandatul lui nu este validat, românii vor trebui să voteze din nou. Totuși, România nu poate rămâne fără președinte, așa că se va găsi o soluție.
Ce s-ar întâmpla dacă ar deveni el președintele României?
Contrar declarațiilor inițiale, echipa candidatului independent precizează că, dacă va ajunge la Cotroceni, acesta va respecta „strict Constituția” și „principiile statului de drept”. În loc de a elimina partidele politice, el propune colaborarea cu „toate forțele politice care împărtășesc principiile fundamentale ale democrației”.
„Guvernarea sa va fi transparentă și axată pe echitate socială și economică”, afirmă echipa sa, subliniind că obiectivul principal este depășirea diviziunilor politice și construirea unei Românii unite. Totuși, candidatul independent rămâne ferm împotriva compromisurilor legate de corupție sau interese personale.
Echipa lui a explicat că afirmațiile despre „gloabele politice” și „desființarea partidelor” trebuie interpretate în contextul unei critici asupra corupției și disfuncționalităților clasei politice. De altfel, metafora face referire la celebrul citat al lui Petre Țuțea: „Partidele politice sunt niște gloabe la carul de aur al poporului român. Când devin gloabe, poporul le trimite la abator.”